Тийнеджърите в ЕС - дибидюс в социалните мрежи | webcafe.bg
newscafe

Тийнеджърите в ЕС - дибидюс в социалните мрежи

Webcafe.bg
18.04.2011, 17:04 (обновена 18.04.2011, 17:16)
компютър

Снимка: © Getty Images

Около 20% от тийнеджърите в ЕС, които ползват социални мрежи, са публикували своя адрес и/или телефонен номер

Над три четвърти от децата в Европейския съюз между 13 и 16 години имат профил в сайт за социални контакти. Голяма част от тях са предоставили лична информация като адрес и телефон, която е достъпна за всички интернет потребители, сочат резултатите от проучване, поръчано от Европейската комисия.

77% от 13-16-годишните и 38% от 9-12-годишните деца в Европейския съюз имат профил в сайт за социални контакти, показва проучване на мрежата EUKidsOnline, съобщи пресслужбата на Еврокомисията.

Според изследването 1/4 от децата, които използват сайтове за социални контакти като Facebook, казват, че профилът им е публично достъпен. Около 20% от тези, които ползват социални мрежи, са публикували своя адрес и/или телефонен номер.

Едва 56% от 11-12-годишните твърдят, че знаят как да променят настройките за поверителност на профила си в социалните мрежи. Юношите са по-наясно с начините за промяна на тези настройки - 78% от 15-16-годишните смятат, че са информирани по въпроса, отбелязва Еврокомисията. Проучването е проведено сред 25 000 младежи в 25 европейски страни.

След публикуването на резултатите от изследването евроинституцията заяви, че продължава да следи прилагането на Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС и споразумението за саморегулиране, подписано от компаниите за социални мрежи.

С него те се ангажират да приложат редица мерки за предлаганите от тях услуги, за да се осигури безопасността на малолетните и непълнолетните. Не всички от популярните сред подрастващите в Европа сайтове за социални контакти обаче са подписали принципите.

"Всички компании за социални мрежи трябва незабавно да направят профилите на малолетните и непълнолетните достъпни по подразбиране само за одобрения списък с контакти и да ги изключат от обхвата на интернет търсачките.

Компаниите, които още не са подписали Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС, трябва незабавно да го направят, за да бъде подсигурена безопасността на нашите деца", заяви еврокомисарят за цифровите технологии Нели Крус.

Към платформата за сътрудничество ще бъдат поканени да се присъединят още компании за социални мрежи, производителите на мобилни устройства и конзоли за игри, доставчиците на интернет услуги, доставчиците на мобилни приложения и съдържание, потребителските организации, изследователите и детските организации, съобщиха от Еврокомисията.

Oще: facebook  ек  ес  изследване  контакти  лични данни  профил  социални мрежи  тийнеджъри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани