Най-корумпирана в световен мащаб е полицията - 29% от хората, на които им се е налагало да се обръщат към органите на реда, са заявили, че са платили подкуп | webcafe.bg
newscafe

Полицията най-корумпирана в цял свят

Webcafe.bg
09.12.2010, 10:54 (обновена 09.12.2010, 11:42)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

29% от хората, на които им се е налагало да се обръщат към органите на реда, заявяват, че са платили подкуп

Най-корумпирана в световен мащаб обаче е полицията - 29% от хората, на които им се е налагало да се обръщат към органите на реда, са заявили, че са платили подкуп. Това показва проучване на "Трансперънси интернешънъл" (Transparency-BG.org) по повод Международния ден за борба с корупцията. То изследва обичайните подкупи и е направено чрез анкети с над 91 000 души в 86 страни.

Международната неправителствена организация е със седалище в Берлин и обхваща 180 страни и територии.

За българите - партиите са източник на корупция

Като основен източник на корупция българите припознават политическите партии, които генерират такава, показват данните от изследването "Глобален барометър на корупцията 2010". По петобална скала, в която "1" съответства на липсваща корупция, а "5" на крайно голяма, оценката на българите за политическите партии е 4.1, за парламента -  3.9,  за полицията - 3.8, за бизнеса - 3.7, за медиите - 2.9. Държавната администрация получава 3.9 точки, правосъдието - 4.3, неправителственият сектор - 2.8, религиозните организации - 2.7, армията - 2.5, образователната система - 3.2

30% от българските граждани смятат, че корупцията се е увеличила, според 42 на сто е запазила нивото си от м.г., (когато България беше обявена за най-корумпираната страна в ЕС), а за 28% е намаляла.

Осем процента от българските граждани  обявяват, че са давали подкуп през последните 12 месеца докато за EС този процент е 5.

Една четвърт от запитаните в България смятат, че правителството действа неефективно срещу корупцията, 48 на сто са на обратното становище, а 26% нямат мнение.

Един на всеки четирима в света е давал подкуп

Един на всеки четирима души в света е давал подкуп през тази година. През изминалите 12 месеца един на всеки четирима души е плащал подкуп на една от девет институции, сред които здравни, образователни, данъчни власти.

В световен план Субсахарска Африка е районът с най-висок процент подкупи, като над 50 на сто от запитаните са признали, че са давали пари на държавни служители през последните 12 месеца.

На второ и трето място са Близкият Изток и Северна Африка, където 36% от хората заявили, че са давали подкупи.

32% от хората в бившите съветски републики също са плащали рушвети, както и 23% в Южна Америка, 19% на Балканите и в Турция,  11% в Азиатско-тихоокеанския регион и 5% в ЕС и Северна Америка.

Най-много подкупи през изминалата година са давани в Афганистан, Камбоджа, Камерун, Индия, Ирак, Либерия, Нигерия, палестинските територии, Сенегал, Сиера Леоне и Уганда, където повече 50% от запитаните са признали, че са плащали на държавни служители.

Близо половината от анкетираните заявили, че са корумпирали служители, за да избегнат проблеми, а 25% - за да ускорят дадени процедури.

Хората с ниски доходи са плащали повече рушвети от заможните, сочи още изследването.

В ЕС най-корумпирани са България, Румъния и Гърция

В изследване, представено на 17 ноември т.г., "Трансперънси Интернешънъл" класира Гърция, заедно с България и Румъния, като най-корумпираните членки на ЕС.

Трите държави, редом с кандидат-членката на ЕС Македония, си поделят 71-ото място в Индекса на възприемане на корупцията (ИВК) на международната организация. И четирите страни са получили оценка от 3.8 точки по десетобална система от нула (силно корумпирана) до 10 (ниски нива на корупцията).

Близо три четвърти от 178 държави по света имат индекс под 5 според годишния индекс за корупция на "Трансперънси интенешънъл", което означава, че там има сериозен проблем с корупцията.

Македония и България, определена като най-корумпираната държава в ЕС за м.г., са подобрили оценките си с 0.2 точки през последните 12 месеца. За разлика от тях Гърция загуби 0.9 точки от своята оценка, която за 2008 г. беше 4.7 и я класираше на 57-о място в света. Експертите сочат като причина "системните слабости", които страната не е успяла да преодолее.

Тази година Румъния отново получи оценка от 3.8, но слезе надолу с една позиция до 71-о място в световната таблица. 2009 г. бележи първият случай през последните седем години, в който Букурещ не е успял да покаже никакъв напредък в борбата срещу корупцията, отбелязват от "Трансперънси".

Тази стагнация е в резултат на липсата на стратегическа координация на правните и институционалните мерки, довела до извънредна уязвимост на всички стълбове на почтеността и накърнила доверието в реформата и Румъния като цяло, коментира румънският шеф на организацията Виктор Алистар.

В ноемврийското си проучване "Трансперънси" предупреди, че високите нива на корупция в някои страни може да доведат до забавяне на международните усилия за оказване на помощ за преодоляването на последиците от глобалната икономическа криза.

Oще: корупция  подкуп  проучване  рушвети  страни  трансперънси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.