100 фирми търгуват с лични данни | webcafe.bg
newscafe

100 фирми търгуват с лични данни

Webcafe.bg
16.04.2014, 09:11 (обновена 16.04.2014, 10:01)
Проф. Михаил Константинов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Отдавна и изпуснат контролът върху личните данни

100 фирми в България се занимават с търговия на лични данни - и то истински лични данни, обяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов. За него няма изненада в скандалното присъствие на десетки граждани в списъците за изборна регистрация, без наистина да са се подписвали, което бе разкрито с нова опция за справка в сайта на ЦИК.

Той определи тази „бомба" като очаквана: "Тя за първи път избухна 1994 година, точно преди 20 години. Не й обърнаха внимание. В момента между 1/2 и 1/3 от всички лични данни в България са напълно компрометирани".

ЦИК препрати над 100 жалби от граждани за партийна злоупотреба с личните им данни на прокуратурата, а днес Комисията за защита на личните данни ще заседава по казуса.

Основната дупка за изтичане на лични данни се случва именно на изборите, твърди Константинов: „На едни минали избори гледахме някакви малоумни, които носят торбите, и което няма никакво отношение към изборния резултат, защото има едни използвани бюлетини, които са боклук, има обаче други работи - списъците. Там срещу всеки гласувал избирател е написано неговото ЕГН".

"Тези торби се съхраняват в едно мазе, без никакъв контрол. Всеки може да отиде да си вземе било цяла торба, било колкото иска списъци оттам", обясни математикът.

Новоизбраният председател на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов обясни пред БНР, че проблем има и в софтуера на ЦИК, който не дава достатъчно гаранции за защита на личните данни. На практика всеки може да провери дали някой се е подписал за дадена партия, ако разполага с неговото ЕГН.

„По-добре, че се въведе този начин за публична проверка, тъй като съмнения за такива нарушения съществуваха и бяха публична тайна, но нямаше конкретни доказателства за това. Промяната в Изборния кодекс даде възможност да се установи, че на практика съществува такъв проблем, на който през годините не е било обръщано внимание", обясни Караджов.

"Такива мърляви работи като ЕГН-та отдавна са разпродадени. Истинските хубави лични данни са - къде работите, колко ви е заплатата, колко ви струва апартаментът, кога почивате, колко деца имате и в кое училище ходят. Те служат за всичко, най-невинно за реклама, второ - за изнудване, трето - за каквото поискате, или за да ви вземат жилището, което е масовата практика", допълни Михаил Константинов.

Днес Комисията за защита на личните данни ще проведе съвместно заседание с Централната избирателна комисия. Целта е да се извърши проверка  на място на решенията на ЦИК и нивото на техническа защита при достъп по електронен път до личните данни на хората.

Oще: егн  избори  лични данни  михаил константинов  регистрация  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.