Чий е фуражът, отровил млякото | webcafe.bg
newscafe

Отровният фураж - и министърът на храненето

Webcafe.bg
25.10.2012, 21:40 (обновена 26.10.2012, 19:28)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Може ли министър Мирослав Найденов да гарантира, че отровен фураж не е напускал пределите на община Ловеч

В Ловеч бяха унищожени стотици литри мляко, тон сирене заради отровни фуражи, забраниха и консумацията на диви животни, убити от ловни дружинки - пак заради същото. От репортаж на bTV стана ясно, че местни хора все пак консумират млякото и млечните продукти.

Нито за момент обаче не стана ясно чий е фуражът, заразен с афлатоксин, консумиран от домашните и диви животни. В конкретния случай става въпрос за голям земеделски производител, чиито са площите с царевица. Въпреки забрани, животните са били пускани на паша там.

Агенцията за безопасност на храните съобщи, че взимането на проби в областта продължава. Единственото съобщено беше, че наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша.

От агенцията казват, че опасните млечни продукти не са консумирани от хора, тъй като са унищожени преди да бъдат пуснати за продажба. В момента се провеждат общоселски събрания, за да се уведомят местните жители, които може да са използвали заразеното мляко. Но земеделското министерство не уведомява какви количества от отровния фураж са продадени на стопани извън Ловешко, за да се разбере докъде е стигнал отровният афлатоксин.

Наличието на афлатоксин в млякото, по официалната информация, беше установено в няколко села в Ловешка област. В Българската агенция по безопасност на храните е създаден Кризисен щаб за ръководство за справянето с афлатоксина в община Ловеч. Предпазни мерки ще се вземат във всички населени места, където пробите са положителни.

Забраняват се пашата в стърнища с неизгорена царевица, както и изхранването на селскостопански животни с царевица, събрана след механизираното прибиране на реколтата. Разпорежда се да се извърши дълбока оран в арендуваните земи, млякото, добито в населени места, където е открит афлатоксин, да се събира и съхранява в млекосъбирателните пунктове до унищожаването му в екарисаж, да се водят списъци на всички стопани, които предават мляко в пунктовете по дати - количество и подпис, да не се консумират суровини и продукти от животински произход, произведени в домашни условия, в това число и клане на животни, ако те са консумирали фураж със съмнителен произход.

Забранява се консумирането на черен дроб и бъбреци от отстреляни диви животни, както и да се оповести на председателите на ловните дружинки в областта за възможните опасности и предприетите мерки.

Според експерти афлатоксинът обикновено се съдържа във фуража за животните, с него се заразяват най-често зърнените храни. Причината за това е обикновено са нарушените правила за агрозащита и неспазване на сеитбооборота на земите, където са гледани фуражите, както и семената, с които са засети.

Освен млякото и млечните продукти трябва да се изследват и животните, но от Министерството на земеделието и храните смятат, че стопаните ще трябва да си платят (!!!).

Така, преди години, пак поради безхаберието на Националната ветеринарно-медицинска служба, прераснала по времето на Мирослав Найденов в Агенция по безопасност на храните, българите изконсумираха във вид на саздърма и колбаси едно 25-годишно ирландско говеждо.

Oще: афлатоксин  животни  мирослав найденов  мляко  сирене  царевица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

3 Aaauaa | 26.10.201211:50

От години в Германия не се внася отровния български фураж. Митническите слуби следят специално възможните пътища за внос на фураж от България. Нелегален бизнес за милиони Евро най-редовно се пресича от спец-части на германската полиция. След това заловения фураж се унищожава, а незаловения продължава да трови хора и животни. Многократно немските власти обръщат внимание на българските си колеги и...дотам. От българска страна не се прави нищо и така до следващата пратка фураж.
Кой каза, че нямаме лице пред света?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2012, 18:23

2 Who care | 26.10.201209:56

Време е за ДДТ-то. Що така бавно ни мъчат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 26.10.201209:52

сирене от табешир.. все пак е класиката muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани