Френските компании задължени да назначат жени в ръководството си | webcafe.bg
newscafe

Франция задължи фирмите - поне 40% жени в мениджмънта

Webcafe.bg
14.01.2011, 11:19 (обновена 14.01.2011, 15:53)
Жена на летище

Снимка: © Getty Images

Oт 2017 г. трябва да има не по-малко от 40% жени в ръководните органи на действащите във Франция корпорации.

Френският парламент одобри закон за паритетно представителство на жените в управителните съвети на големите компании, съобщи Ройтерс.

Oт 1 януари 2017 г. трябва да има не по-малко от 40% жени в ръководните органи на действащите във Франция корпорации, както и в търговските, промишлените и обществено-административните структури.

До 2 години ще трябва да бъде въведена задължителна квота за жени от 20%. Мярката ще засегне както частните, така и държавните предприятия с над 1 000 служители, или според актуалните данни за страната, 700 компании. В момента присъствието на жени в управлението на френските предприятия е около 10.5%.

В управителните съвети на компаниите, в които няма нито една представителка на нежния пол, до шест месеца след влизането в сила на новия закон трябва да бъде назначена поне една жена.

При неспазване на изискванията на новия закон компаниите ще бъдат санкционирани, като се анулират назначенията на всички членове на управителните им органи.

Предвиждат се и финансови санкции за членовете на управителните органи - лишаване от премиални и директорски възнаграждения за активна дейност.

Закони за паритетно представителство на жените в управителните органи на големи компании бяха приети в Норвегия през 2003 г. и в Испания през 2007 г.

И икономическият форум в Давос въведе женска квота

В делегациите на компании, които участват в работата на Световния икономически форум в Давос, трябва да присъства поне една жена на всеки пет представители от ръководството, съобщи в. "Гардиън". Подобна квота се въвежда за първи път.

Според ръководителката на програмата за паритет на половете на форума Садия Захиди в Давос всяка година се събират едни от най-влиятелните хора в света, но участието на жените на тези срещи е символично.  Тя допълва, че в последните десет години ръководството на срещата в Давос е положило много усилия, за да включи повече представителки на "нежния пол" в активната работа на форума.

Захиди отчита, че докато в периода 2001-2005 г. между 9 и 15% от официалните гости са били жени, то през миналата година те са били 17 на сто от участниците. Ръководителката на програмата за паритет на половете посочва, че те биха могли да бъдат много повече и в преследване на тази цел е въведена квотата.

Oще: жени  закон  компании  управителни органи  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани