Зам.-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев става шеф на специализирания наказателен съд | webcafe.bg
newscafe

Спецсъдът се сдоби най-сетне с шеф

Webcafe.bg
06.10.2011, 17:03 (обновена 06.10.2011, 17:10)
съд

Специализираният наказателен съд най-сетне се сдоби с шеф

Зам.-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев, който в момента е командирован в Софийския градски съд, бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Специализирания наказателен съд. 

Ушев бе подкрепен от мнозинство от 21 от членовете на съвета. Двама подкрепиха Георги Николов, който е шеф на Районния съд в Сливница, а третият кандидат Величка Влашева от Пловдивския военен съд не получи нито един глас. 

Ушев коментира, че проверките на Инспектората на ВСС в СГС са го отказали да се кандидатира при първата обявена процедура. "Искаха да ме накажат за нещо, което смятам, че е несправедливо", бе мнението му за констатираното забавяне на изписване на мотивите му  по делата.

В концепцията си той изложи възгледите си, че трябва съдебните заседания да са открити, дори и да има приложени СРС, стига това да не застрашава разследването. "По този начин ще се повиши доверието на обществеността в съдебната институция", смята Ушев.

Кандидатурата му бе подкрепена от председателя на ВКС проф. Лазар Груев, който обаче отбеляза, че се е колебаел, защото Ушев е участвал в конкурсите и за двете спецсъдилища - Апелативния специализиран съд и Специализирания наказателен съд.

Спецсъдилищата са планирани да заработят от 1 януари 2012 г.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани