Акция Дупетата - отваряне на ниша или чистка на пазара... | webcafe.bg
newscafe

Акция "Дупетата" - ниша за едни, чистка за други...

Webcafe.bg
27.08.2010, 13:56 (обновена 28.08.2010, 13:10)
месо

Снимка: © БГНЕС

200-те тона обрезки, задържани при акция "Дупетата", ще бъдат изгорени, заяви шефът на НВМС Йордан Войнов

Какво точно е акция "Дупетата" - борба срещу вредните храни или разчистване на пазарна ниша за определени месопроизводители?

Акцията беше осъществена от ветеринарите в съдружие, неизвестно защо, с ГДБОП, преди дни и при нея бяха блокирани близо 200 тона обрезки, задържани в складове предимно на "САФ Магелан". Както обясни директорът на Националната ветеринаро-медицинска служба Йордан Войнов те ще бъдат унищожени, тъй като са вредни, за да бъдат консумирани.

Проверка показа, че големи вериги в София като "Фантастико" например продължават да зареждат от пакетираните "капаци" и друга такава вносна продукция на "Камарко" - собственост на "САФ Магелан" и други фирми.  

Други фирми - вносители на такива продукти от чужбина, са "Сачи", КФМ, "Лалов и Вачев", но "САФ Магелан" държи над 50% от пазара.

Потреблението у нас обаче продължава да е твърде свито, което ожесточава допълнително битката за пазарни ниши. (Не е случайно, че именно в кризата се разгърна акцията за здравословното хранене и незадължителното БДС на земеделския министър Мирослав Найденов...)

По данни на националната статистика средно на 1 българин за миналата година се падат 15 кг кайма, 19 кг колбаси (наденица, кренвирши и др.), 25 кг сирене, 8 кг кашкавал и 53 кг кисело мляко.

Аве...

В този дух беше и фразата, с която собственикът на "САФ Магелан" Георги Костадинов откри вчера пресконференцията си: "Аве, приятели, осъдените на смърт ви поздравяват". В същия ден шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев и собственик на "Тандем" обяви, че браншовата организация е подавала многократно сигнали срещу бизнеса на вносителите на т. нар. обрезки. Цените, на които тази стока се продава в магазините, са от 3 до 4 пъти по-ниски от продукцията, предлагана от българските производители на луканков салам, шунка, бекон и др. 

Обяснението на Костадинов вчера - и днес по Нова телевизия: В големите месопреработвателни предприятия в Европа всеки ден се пакетират хиляди тонове колбаси и понякога само заради милиметри разлика в дебелината на саламите фотоклетките в заводите ги отделят като нестандартни. Такива са колбасите, които внасяме и предлагаме на нашия пазар, каза шефът на "САФ Магелан".

"В една немска месопреработвателна фабрика се режат по 300 тона на ден. И понякога някои колбаси не са идеални и не влизат в опаковката - вместо 9 са 10 см например, а при тях това е строго определено..."

Фирмата му внася такива меса и в Румъния и Македония, но проблеми в тези две държави не са имали. Около 60% от обрезките се опаковат в румънска фабрика на фирмата, а останалите 40% - в Плевен, където работят над 100 служители. Фабриката там в момента е затворена, без да има подписана заповед за това, каза Костадинов. За нас работят още "Брадърс комерс" в Шумен и "Лотос" в Димитровград, както и още няколко фабрики, заяви шефът на "САФ Магелан". 

Задължение на фирмите е след изтичане на стока на годност саламите да не попадат в търговската мрежа, но самият закон не дава срокове за унищожение или преработка, каза в своя защита Костадинов.

На ръба на закона...

Шефът на НВМС Йордан Войнов обвини месопреработвателя Костадинов, че работи "на ръба на закона", прави измами и "пише търговски документи на ръка".

Според Кирил Вътев "САФ Магелан" внася продукти с изтичащ срок на годност. "В Европа ги продават на убийствено ниски цени, за да освободят складовете си от тях...Тази стока не може да струва у нас под 5 лева, при положение, че само суровината за нея е 8-10 лева/кг".

Странно е, че човек като Вътев, който е в бранша от години, назовава цена за суровината, каквато де факто няма на едро, както пазаруват месопроизводителите - цената на свинското и телешкото във вид на бут, шол, плешка е наистина на подобни цени, но в магазинната мрежа - и то в България.

Освен това в Германия и Франция, откъдето се внасят обрезките, за някои месни продукти цените са по-ниски и от българските, както и суровината за производството им, тъй като земеделската продукция там е здраво субсидирана от ЕС.

Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) ще направи пълна проверка на служителите си в Плевен, защото има съмнение за съучастие при вкарване на месни изрезки с изтекъл срок на годност от един от големите вносители, каза още шефът на службата д-р Йордан Войнов.

Резултатите от акция "Дупетата" тепърва ще стават ясни...

Oще: георги костадинов  дупета  йордан войнов  кирил вътев  нвмс  обрезки  саф магелан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.08.2010, 16:54

3 Joro Deevski | 29.08.201017:23

Като прочета такъв коментар си викам тоя не е българин колко точно и вярно и как се е запазил да не бъде облъчен от канал 1 и бтв,чудна работа.браво съживи ме и между другото нямам твоя ум министъра щеше да громи заменките ощетили татковината с ...... ама забрави а сега кебапчета,стари нови планини на кого му пука и от дека ще вземе такова количество краве мляко за да пройзведе толкова сирене и кашкавал колкото потрибява пазара и на тая цена тия скъсани бълхари с какви пари ще го купят но това няма да го чуете по бтв била на мърдок боже ,боже колко мъка има по тоя свят.за конкуренцията нивото за което става дума е високо не е за моето ниско чело ама такава няма пазарае в ръцете на нашите а те с малки изключения са едни и същи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 29.08.201000:28

Конкуренцията е мръсна дума в България. Последните две правителства се занимаваха единствено с разпределяне на пазара и изцвъкаха редица закони, които никога и за нищо на света не могат да послужат пред съд (дори и корумпиран). Поради кризата или поради откровената свързаност с полицията настоящата власт на високите нива организира всички тези кампании открито под мото за овладяване на крадците и престъпниците, което предишната не можеше да си позволи - ДПС умее да се пазари, а жълтата партия все още не беше смелена в типично българска административна кайма докрай. Тогава нещата ставаха поне по-тихо, но сега под знамето на борба с всичко зло от миналото се прави единствено и само настаняване на по-приятните партньори в пазарни ниши и не случайно съда е в прицела на показалката за виновни, ако на полиция и прокурори се държеше сметка за успеваемост, както се прави в страните, които уж копираме едва ли и една десета от работещите там щяха още да са на служба.

Жалкото е че, казвайки това си давам сметка, че мнозина ще креснат и ще посочат рационално звучащи зрънца от тия кампании, но нито един от тях няма да си наярави труда да провери дали едно зло не се заменя с по-голямо, дали пък дори не е по-зле - да се премахват хора, които търпят конкуренцията и да се заменят с такива, които искат чисто поле. Такава проверка иска време, но с акъл човек може да я направи доста бързо, нужно е само да прочете няколко закона, да прецени как тълкува полицията закона, да порови за факти за играчите в сектора, в който се случва мероприятието и цифрите и логиката ще му покажат истината. Разбира се твърде много хора разбират под "факти" недоказуеми неща като събития от миналото, които могат да достигнат до нас само през много уши и усти и същите тези хора не си дават сметка, че логиката и сметката са много по-достоверни, защото са ти пред очите и не можеш да ги замениш с кирливи ризи, за които не се знае кирливи ли са били или на някой са му се привидели такива.

Още не сме стигнали до крайност, все още псевдо-законите, които се творят се прилагат само от полицията. Наказанието на теория трябва да се раздава от съда , но в България е друго - полицията и прокуратурата в тандем със съответно министерство или друга служба може да изтълкува всеки закон, както си иска, да прибере на всеки, който избере стока, средства за производство, а понякога и него самия и да убие дейността му, която за по-свестните търговци винаги върви на косъм от критичната черта и да ги замени с онези, за които положението вече няма да е на косъм, защото няма конкуренция. И върху това контрол няма и дори дума не става за него. До нас достигат само шумните отгласъци от експериментите - онези акции, които се правят "за проба" в пазари, които са слаби, нестабилни или прекалено населени, а за множеството тихи удари под кръста на същите, които на теория хранят същата тази държава в медиите не се чува често. Не е трудно да си дадеш сметка, че точно свестните търговци и производители, а не "бизнесмените" на нова България работят с по-ниска печалба и се опитват да играят на пазарна икономика и са по-уязвими.На мнозина обаче предтекстите замайват главата, предтексти като "да хванем крадците", "да осигурим по-добри работни условия", "да не позволим некачествена храна да стига потребителя", "да направим удобства за инвалиди", "да запазим културното наследство" и много, много други.

Пак ще има "ако", пак ще има "ама" и пак ще има аргументи казващи какво е добро, полезно и така нтататък, но няма да има много хора, които да си дават сметка, че декларираните добри намерения могат да бъдат най-голямото зло, особено, когато се създават тъкмо за да се използват като предтекст за избора кой да живее и кой да мре. Съграждани, които се съмнявате, бате Бойко наистина ви дава шанс - шансът да видите тази игра дори, ако не гледате внимателно. Гледайте и мислете, докато все още имаме начин да променим нещо без да се изтрепем едни други. Свободния пазар може да направи печеливси не всички, но все пак болшинството от нас, а заградената градина, в която ние сте зеленчука може да е печеливша само за малцина. Корупция се бори със свобода, а не с наказания и преследване - няма по-голямо наказание за онези, които мразите от това да ги поставите в позиция да се състезават с всички като равни. Желанието за отмъщение не носи нищо добро на този, който му се поддава, напротив - прави го играчка в ръцете на враговете му при това с негово съгласие и дори удоволствие - давате ли си сметка, че вие давате власт на онези, които утре може да решат, че им пречите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 09:08

1 Pesho Peshev | 28.08.201009:14

Защо ще ги горят тези мръвки... нека ги раздадат безплатно, желаещи със сигурност ще има. Може и да са вредни, ама и цигарите са вредни, а никой не ги гори... а системното недояждане да не би да е по-полезно!? Струва ми се цинизъм публично да се гори месо при това ниво на пенсиите и социалните помощи... дайте ги на народа да се радва.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани