Здравното министерство предлага промени като за последно | webcafe.bg
newscafe

Здравното министерство предлага промени като за последно

Webcafe.bg
10.07.2014, 16:55 (обновена 10.07.2014, 17:19)
наркоман

Снимка: © Getty Images

Таня Андреева предлага закриване на Центъра по наркомании

Министърът на здравеопазването Таня Андреева предлага наредба за закриване на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца и проект за закриване на Националния център по наркомании.

В обществения съвет участват лекари, представители на БЧК, различни неправителствени организации, както и представители на медиите. На негово място ще действа комисия от девет души - шестима лекари, еидн представител на Министерството, един от Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагане. Извън новата комисия остават НПО-тата и медиите. Все пак нещо като обществен съвет ще съществува, но без право на глас. Той ще има задължението да набира средства за дейността на фонда и да популяризира дарителската инициатива, обясни Десислава Хурмузова от Обществения съвет пред БНР.

„Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън. Само министърът ще назначава и ще премахва членове на Обществения съвет. Повече Министерският съвет няма да има отношение към това. Затваряне на устата на медиите и на обществените организации - това ще стане. Не знам каква е целта, но това ще стане. Има много други промени, които ще засегнат пряко децата, не нас. Повечето от тях ще усложнят нещата", каза Десислава Хурмузова.

Според бившия директор на Агенция за закрила на детето Калин Каменов по-притеснителното е, че министърът е заявил, че няма нужда от актуализация на бюджета на фонда. Той разясни, че целият бюджет е 6 млн. лв, от които до момента са похарчени 4,7 млн. лв. „Миналата година, припомни Каменов, по това време ние го актуализирахме с близо 5 млн.лв., необходими, за да може български деца да получат адекватно лечение у нас или в чужбина", каза той.

Друго предложение на Андреева в последните й дни на министерския пост е да бъде закрит Националният център по наркомании , а дейността му да се поеме от Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит". Засега идеята е на ниво проект, но предстои да бъде обсъдена и гласувана при първа възможност.

Срокът за обсъждане на предложението ще изтече на 23 или 24 юли, което прави възможно приемането му преди оставката на правителството, която се очаква до 25 юли.

Към структурата на Националния център по обществено здраве и анализи ще преминат още лабораторията за изследване на наркозависими, консултативният център на родители и деца и функциите на национално звено за връзка и координация с Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон и с Европейската мрежа за информация в областта на наркоманиите (Национален фокусен център).

Според представители на неправителствени организации в сферата, това означава закриване на всички дейности, свързани с наркотиците и предстои уволнение на малкото професионалисти в сферата, които да бъдат заменени от крайно некомпетентни „братовчеди".

Пред bTV ръководителят на фокусния център Момчил Василев обясни, че той и колегите му се чувстват като „великденски агнета" - подготвя се заколението им, но те не знаят за това. Случайно или не, директорът на центъра по наркомании д-р Цвета Райчева е в отпуск от май до август и не е присъствала на каквито и да било обсъждания.

Василев заподозря, че сградата на Националния център, която се намира на ул. "Пиротска" в столицата, може би се е харесала на някого. Той твърди, че кметицата на район „Възраждане" Савина Савова неведнъж е казвала, че служителите на центъра „няма да ги бъде" в тази сграда.

Предложенията за промени са публикувани на страницата на министерството.

Oще: зависими  зависимости  здравеопазване  министерство на здравеопазването  наркоман  наркомании  наркотици  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.