Кабинетът "Близнашки" встъпва в длъжност | webcafe.bg
newscafe

Смяна на караула в Министерски съвет

Webcafe.bg
06.08.2014, 09:49 (обновена 06.08.2014, 14:28)
служебно правителство

Съставът на новото служебно правителство беше представен във вторник от президента Росен Плевнелиев.

Пламен Орешарски предаде властта на наследника си на премиерския пост проф. Георги Близнашки. С президентски указ от днес официално е разпуснато и Народното събрание.

"Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер", каза Орешарски на служебния премиер. „Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история", каза Пламен Орешарски.

Той отчете, че правителството му е направило "крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми - най-съществената от 2009 г. насам". „Разкритите близо 50 000 работни места в реалния сектор опровергава и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места", посочи Орешарски.

Като пропуск той отчита това, че не са променени кардинално административните тежести, но заяви, че правителството му е успяло да обърне тенденцията. "Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление", каза бившият премиер. По думите му само за година са били разплатени близо 20 на сто от средствата за целия програмен период при под 40% за предишните 6 години.

„Реформирахме системата за сигурност. Справихме се с едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна", подчерта Орешарски. Нивото на фискалните резерви е над 8.5 млрд. лева към днешна дата. Направихме голяма стъпка към възстановяване статута на държавата като платец. Част от тези разходи формират дефицит", допълни Орешарски. „Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво за 2008 година. Борсовите индекси показа ръст с 40 на 100", коментира още той.

Освен това кабинетът "Орешарски" не задържал значими плащания, "за да покажем по-добра фискална политика, както заварихме в средата на миналата година".

Служебният премиерр Георги Близнашки обяви, че правителството му не търси извънредни правомощия. „Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство. През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи", посочи той.

Близнашки обясни още, че основната задача на служебното правителство е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, "които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество", подчерта проф. Георги Близнашки.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

Междувременно беше издаден президентският указ за разпускане на Народното събрание. Плевнелиев насрочва произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Предизборната кампания за парламентарния вот ще започне от 5 септември и ще продължи до 3 октомври.

Денят за размисъл е 4 октомври. До края на август партиите трябва да са се регистрирали за участие в изборите в Централната избирателна комисия, а до 2 септември е срокът за регистрация на кандидатските листи.

На вота ще може да се гласува с преференция - всеки избирател ще може да посочва предпочитан кандидат и да преподреди листата. За да се случи това, кандидатът трябва да е получил 7% от гласувалите. Според Изборния кодекс, ако не се използва преференция, гласовете остават за водача на листата.

Oще: георги близнашки  пламен орешарски  правителство  президент  росен плевнелиев  служебен кабинет  служебно правителство  указ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.