Прокуратурата затрупана със сделки за заменки | webcafe.bg
newscafe

Мирослав Найденов хвърли 100 сделки на прокуратурата

Webcafe.bg
17.01.2013, 11:40 (обновена 17.01.2013, 15:09)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Сотир Цацаров на първо заседание на Висшия съдебен съвет в качеството си на главен прокурор

Новият главен прокурор Сотир Цацаров е изненадан от обема на сигнала, който му прати земеделският министър Мирослав Найденов покрай сагата с несебърските дюни.

Преди два дни Найденов поиска държавното обвинение да провери общо 98 сделки за продажба на държавни горски терени от 2003 г. насам. Уточни, разбира се, че мнозинството заменки са извършени по времето на Тройната коалиция, след което съобщи, че Европейската комисия е поискала информация по горещата тема.

Сотир Цацаров обаче смята, че това е огромна работа, неприсъща в такъв обем за прокуратурата. По-удобно би било разследването да се фокусира върху определен казус.

Пловдивският бивш съдия призова да не се злоупотребява с държавното обвинение, отбелязвайки че е "най-удобно всичко, което имаш, да бъде прехвърлено на прокуратурата".

"Никой не може да спре затрупването на прокуратурата с папки и сигнали не само от министрите и политиците, а и всеки гражданин сигнализира на първо място прокуратурата", допълни Цацаров.

Главният прокурор увери, че прокуратурата работи активно по скандала с несебърските дюни, въпреки досегашните становища на МОСВ и МРРБ.

До момента специално създадената междуведомствена комисия заключи, че отчуждаването на 29-те декара незастроена площ между Несебър и Равда, която попада в мрежата на НАТУРА 2000, е станало законно.

Несебърските дюни, въпреки очевидността си, не са дюни в документите, с които е извършена административната процедура по изключването им от Горския фонд и продажбата им, финализирана в края на миналата година.

Въпреки тази „подробност", цялата процедура е спазена и е извършена по надлежен административен ред.

Процедурата се е движила около 3 години в Изпълнителна агенция по горите и МЗХ, след което за 3 дни са придобити необходимите документи, за да се случи сделката.

Продажбата бе финализирана от заместничката на Найденов - Светлана Боянова, която първо обясни, че подписвала, защото й се носи за подпис, а вчера стигна по-далеч и натърти, че не търчи по плажовете, за да проверява всеки един имот.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.