Съдът гледа искането на Петров за по-лека мярка за неотклонение - и го остави в ареста | webcafe.bg
newscafe

Нови обвинения бетонират Алексей Петров в ареста

Webcafe.bg
31.03.2010, 13:59 (обновена 31.03.2010, 23:00)
Алексей Петров

Снимка: © БГНЕС

нароченият за "Октопод" Алексей Петров влезе с патерици на днешното заседание на съда

Прокуратурата предяви три нови обвинения срещу Алексей Петров - за разгласяване на държавна тайна, за рекет и принуда. Срещу него вече има повдигнато друго обвинение за рекет.

След продължило до късно вечерта заседание Софийският градски съд остави Петров и другия задържан в акцията "Октопод" - Марчело Джотолов, в ареста.

Според обвинението Петров, като експерт в ДАНС през 2001-2010 г. е разгласил държавна тайна. Според защитата на Петров - това е невъзможно, защото ДАНС е създадена с Постановление на Министерски съвет през 2008 г., когато и Алексей Петров беше назначен за съветник. Дотогава той не е имал достъп до класифицирана информация и не е имал задължението да пази тайна. По отношение на секретната справка от ДАНС Петров обяснил как е попаднала в него. Адвокатите не изключват тя да е била подхвърлена в дома му.

Петров дойде днес с патерици в Софийския градски съд, където се гледаше искането му да бъде пуснат от ареста, като се промени мярката му за неотклонение с по-лека. Той благодари на лекарите, помогнали му за крака, прострелян през 2002 г.

Прокуратурата обаче го бетонира с нови обвинения, след като адвокатите му преди това поискаха по-лека мярка, тъй като по делото "Октопод" не са постъпили нови обвинения.

Днес се гледа мярката и на другия обвиняем по делото "Октопод", останал в ареста, Марчело Джотолов.

Преди да влезе в залата Петров каза, че се чувства репресиран. Пред съда се е представил като преподавател в Пловдивския университет.

"Това е активно мероприятие на министър Цветанов срещу мен с използването на политически инструмент. С други думи може да се каже, че това е една скандална интрига. 50 дни след ареста ми, ако видите делото, никъде няма "октопод", никъде няма доказателства, че аз съм извършил нередна дейност", каза Петров пред журналистите.

Освен новите обвинения прокуратурата представи като доказателства по делото и разпитите на нови свидетели. Сред тях са зам.- шефът на ДАНС Иван Драшков и бившият шеф на НСС Атанас Атанасов .

От своя страна адвокатите на Петров и Джотолов внесоха 35 документи, касаещи обвиненията и факти по делото. Те помолиха и за пауза, за да се запознаят с новите доказателства на обвинениетои съдът им даде 2 часа.

Съдът започва отново гледането на мярката за неотклонение на Петров и Джотолов в 14 часа. Прокуратурата настоя за закрит процес заради тайните записи, които трябвало да се третират като държавна тайна.

Съдът обаче отказа да се засекрети делото срещу Алексей Петров заради доказателства, събрани със СРС-та. Според един от адвокатите на Петров - Ина Лулчева, записите били от килиите на съучастниците му и 90% били псувни и игри на карти.

Така поне адвокат Ина Лулчева, която защитава Петров, описа доказателствата на прокуратурата, събирани със специални разузнавателни средства.

Законът следва да се тълкува в съответствие с неговия разум, обяви съдия Весислава Иванова и определи делото срещу бившата барета да се гледа публично.

Записвани били съкилийниците на Алексей Петров от престъпната група, която прокуратурата твърди, че той е създал и ръководи. Лулчева каза, че един от записваните бил Пламен Стоянов - Дамбовеца, за който обаче апелативният съд каза, че няма достатъчно данни за съпричастността му и го пусна от ареста.

На заседанието стана ясно, че Алексей Петров е отправил заплаха спрямо прокурор - това стана ясно от обвинителите по време на гледането на мярката за неотклонение на Петров. Обвиняемият бил казал „да ме оставят половин ден с този прокурор в килията, да видим какво ще му се случи". Това било причината наблюдаващият прокурор по случая да бъде сменен.

Прокуратурата поиска Петров да остане в ареста, защото може да влияе на свидетели. По отношение на откритата в дома му справка, стана ясно, че е била строго секретна справка за международен наркоканал, в която се споменавало името на прокурора Николай Колев, който не е между живите.

Oще: алексей петров  дело  октопод 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани