Шпионски скандал сваля премиера на Люксембург | webcafe.bg
newscafe

Шпионски скандал сваля премиера на Люксембург

Webcafe.bg
11.07.2013, 13:30 (обновена 11.07.2013, 16:40)
Юнкер

Снимка: © europa.eu

Един от бащите на ЕС - християндемократът Жан-Клод Юнкер, управлявал 18 години Люксембург като премиер, а в последните седем - и Еврогрупата, си отива след шпионски скандал

Министър-председателят на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяви оставката на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори заради шпионски скандал.

Те трябва да се проведат до 3 месеца след като Великият херцог разпусне парламента на една от най-малките страни в ЕС - с едва 537 000 души население.

58-годишният политик-християндемократ, който става министър едва 30-годишен, беше принуден да го направи, след като социалистите - коалиционен партньор в правителството, обявиха, че няма да оттеглят вота на недоверие.

Люксембургската социалистическа работническа партия оттегли подкрепата, след като разследване на парламентарна комисия, създадена 6 месеца по-рано, заключи, че Юнкер трябва да поеме "политическа отговорност" за извършвани с години нарушения в Разузнавателната служба на люксембургската държава (Service de renseignement de l'Etat luxembourgeois - SREL).

Така утвърден европейски политик като Юнкер, сред бащите-основатели на ЕС, ръководил 18 години микродържавата, в последните 7 - и Еврогрупата, се налага да се оттегли. Той стана премиер през януари 1995 г., когато на власт бяха още Франсоа Митеран и Хелмут Кол.

Скандал с незаконно подслушване

Наскоро бяха публикувани записани тайно през 2007 г. разговори на Юнкер с Марко Мил, шеф на разузнаването на Люксембург SREL, която е подчинена на премиера. От тях става ясно, че SREL е записала разговорите на държавния глава - великия херцог Анри, който е сътрудничил на английското разузнаване MI-6.

Мил използвал специален ръчен часовник, за да запише тайно срещата си с министър-председателя през януари 2007 г.

Когато Юнкер научава за това в края на 2008 г., последва разрив в отношенията им, Мил напуска поста през 2009 г. и през 2010-а оглавява отдела по сигурността в германската компания "Сименс".

Парламентарното разследване откри още удивителни факти: в Люксембург съществуват 13 000 секретни досиета на граждани и фирми, местните политици са незаконно подслушвани, а наред с това служителите на разузнаването разхищават средствата, които държавата им отпуска (впрочем и в България си имаме такъв скандал с бившия шеф на разузнаването Кирчо Кирчов и едни близо 5 милиона лева - Бел.р.).

В SREL са подслушвали разговорите на членовете на следствената група, разследвала и т.нар. "дело на бомбаджиите". Престъпленията са били извършени в средата на 1980-те, но едва преди 5 години попаднали на следите на извършителите на терористичните актове.

Полицаи-терористи

Виновниците се оказват офицери от люксембургската спеслужба за борба с тероризма, така че не е изключено съпричастни към взривовете да са и официалните власти. Те са обвинени, че са заложили 20 бомби в периода 1984-1986 г., ранили няколко души и причинили сериозни имуществени щети. Многократно се появяваха твърдения, че разузнаването е замесено, а целта на терористите-полицаи била да осигурят повече средства за сектора.

От доклада на парламентарната комисия се разбира, че тази "контратеростична операция" всъщност е служила за прикритие на това да се помогне на "руски олигарх да заплати $10 млн. на испански шпионин". В общи линии, всичко е доста объркано.

Юнкер, който е заемал по онова време поста министър на правосъдието, е бил в течение на това, което става, но не е взел никакви мерки и не е съобщил за нарушенията нито на парламента, нито на съда. Днес той отрича вината си.

Юнкер признава, че в работата на спецслужбите са допуснати грешки, но не вижда никакви сериозни юридически доказателства за своята съпричастност към тези нарушения.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани