Стефан Чолаков осъди България за политическа цензура | webcafe.bg
newscafe

Стефан Чолаков осъди България за политическа цензура

Webcafe.bg
03.10.2013, 11:03 (обновена 03.10.2013, 17:56)
страсбург, съд, права на човека

Гражданинът Стефан Чолаков, нашумял в публичното пространство със своите коментари и изказвания, осъди България в Страсбург за политическа цензура. В негова полза е решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи „Правен свят".

Европейският съд прие, че държавата е нарушила Член 10 от Европейската конвенция за права на човека (ЕКПЧ) - правото на свобода на изразяване. До нарушението се стигнало след десетдневното задържане на Чолаков заради негови публични изказвания.

По време на местните избори в България през 2007 г. Чолаков активно подкрепял един от кандидатите за кметския пост във Враца и обявил действащия кмет за мафиот. След като веднъж влязъл в конфликт с полицаи, които само го предупредили, на 1 ноември 2007 г.

Чолаков се заключил с верига за метална колона и използвал високоговорител, за да каже, че "Всички са престъпници", "Прокурорът е мафиот", "Кметът е мафиот", "Политически проститутки".

Полицаите го приканили да се освободи от веригата и да ги придружи, но след като Чолаков отказал, те отрязали веригата, арестували го и му съставили акт за дребно хулиганство.

Същия ден Районният съд във Враца приел, че Чолаков умишлено е нарушил реда и общественото спокойствие със своето поведение чрез неприлични изказвания, покозавайки се на Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).

Съдът приема като утежняващо обстоятелство фактът, че Чолаков е изрекъл въпросните "обидни изрази" умишлено, публично, с високоговорител в центъра на града, въпреки че няколко дни по-рано е бил предупреден за подобно поведение, като му бил съставен и предупредителен протокол.

На Чолаков е наложена санкция задържане за 10 дни. Решението влиза в сила веднага и той остава задържан в  полицейското управление във Враца до 11 ноември 2007 г.

Съдът в Страсбург приема, че намесата в свободата на изразяване има своето основание във вътрешното законодателство, поради което не е произволна.

Oще: арест  враца  еспч  обиди  политическа цензура  правосъдие  стефан чолаков  цензура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани