Петър Чобанов не вижда опасност от фалит | webcafe.bg
newscafe

Петър Чобанов не вижда опасност от фалит

Webcafe.bg
03.06.2014, 15:56 (обновена 03.06.2014, 16:26)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Чобанов призна за нова задлъжнялост в енергетиката

Държавата не е пред фалит, а фискалният резерв в края на април е по-голям от миналогодишния. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на поредицата твърдения на икономисти, че България върви към финансов колапс на държавата и „гръцки сценарий".

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева. Не такава беше ситуацията през февруари 2013 г., когато фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. Тогава имаше основание да се притесняваме, но сега не е така", заяви Чобанов пред БНР.

Ден по-рано Реформаторския блок призова за свикване на КСНС към президента заради финансовите проблеми на страната. Експертите на РБ са изчислили, че в бюджета има дупка от над 10 млрд. лв. - това са нови, краткосрочни задължения, натрупани от НЕК, БЕХ, бюджетен дефицит, нови дългове, задлъжнялост на общините и здравеопазването, плюс 1.2 млрд дълг за Южен поток.

Бившият депутат от БСП и съветник в правителството на ГЕРБ Кольо Парамов също заяви, че колапсът е сериозен и до два месеца държавата ще бъде неспособна да извършва плащания на администрацията. Данни на финансовото министерство за първите четири месеца показват, че кабинетът трупа бюджетен дефицит по-бързо от предвиденото в закона.

Чобанов призна за нова задлъжнялост в енергетиката. "Но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетиката като цяло", поясни министърът. За т. нар. дупка в бюджета отново имаме профанизиране на говоренето, твърди Чобанов.

„Свидетели сме на истерично говорене, което е затворено в рамките на политическите спекулации", заяви Петър Чобанов. Според финансовия министър дефицитът, който отчитаме за април наистина е по-голям спрямо миналата година, но има логично обяснение - свързан е с увеличението на капиталовите разходи и усвояването на европейските фондове.

„Надявам се, че гръцкото влияние върху българската икономика ще намалее и повече български граждани ще предпочитат да почиват на нашето Черно море, а не в Гърция", каза Чобанов в ироничен отговор на притесненията от „гръцки сценарий" в България. Според Чобанов няма да е необходима актуализация на бюджета, нито има нужда от спешни планове за спасяване на държавата.

Същевременно предстои комисията по бюджет и финанси в парламента да започне обсъждането на законопроекта за емитиране на нов държавен заем с облигации в размер до близо 1 500 млрд. евро.

Oще: министерство на финансите  петър чобанов  реформаторски блок  фалит  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.06.2016, 08:28

2 Johnston Stella Ann.148649205546191 | 17.06.201609:34

Здравей,
Аз съм епископ T.D Jakes, частен заем кредитор, който дава живот на възможностите заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? Вие сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от заем консолидация или ипотека? търси повече, защото ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние отпускат средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждна и бенефициент помощ и ще бъде готов да предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:
(bishopjakesloancompany@gmail.com)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 03.06.201419:56

Не че трябва да се смея на погледа и прическата му, но просто не мога да се сдържа!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани