Още 26 млн. лева за наводнените области | webcafe.bg
newscafe

Още 26 млн. лева за наводнените области

Webcafe.bg
15.09.2014, 20:35 (обновена 15.09.2014, 20:45)
добрич

За справянето с щетите от наводненията държавата очаква и финансова помощ от ЕС до 3 месеца.

26,5 млн. лева ще бъдат отпуснати от допълнителния бюджет за бедствия на областите, пострадали най-тежко от наводненията през лятото.

Такова решение е взела Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, под ръководството на вътрешния министър Йордан Бакалов.

Предложението на комисията подлежи на одобрение от Министерски съвет.

Най-голямата част от парите са насочени за Варна (4 212 426 лв.), Бургас (2 593 525 лв.) и Пловдив (2 363 875 лв.). Между 1,5 и 1,89 млн. лева получават Добрич, Велико Търново и Враца, а 860 хиляди лева ще бъдат дадени на област Монтана за овладяване и преодоляване на щетите от наводненията.

Останалите средства са предназначени за възстановяване на разрушени пътища и инфраструктура, училищни сгради и разплащане на спасителни и неотложни дейности, извършени от структури на МВР и Министерството на отбраната.

Помощта изчерпва малко повече от половината от извънредния бюджет за бедствия (50 млн. лева), гласуван от 42-то Народно събрание на последното му заседание на 4 август.

В очакване на помощ

Държавата ще разчита и на финансова помощ от Европейския фонд "Солидарност" за възстановяване на щетите от летните наводнения.

При подаването на заявлението от страна на служебното правителство на 25 август загубите бяха изчислени на малко над 304 млн. евро.

Според служебния вицепремиер Илияна Цанова държавата може да разчита на не повече от 6% от посочената сума, т.е. около 18,2 млн. евро. Процедурата по одобряване и изплащане на помощта може да отнеме около 3 месеца.

Oще: бедствие  бюджет  варна  добрич  йордан бакалов  комисия  министерски съвет  наводнение  пловдив  финансова помощ  фонд  щети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани