БНБ вдига завесата за състоянието на КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ вдига завесата за състоянието на КТБ

Webcafe.bg
11.07.2014, 08:39 (обновена 11.07.2014, 15:06)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Предстои да се реши дали капиталът на двете банки да се увеличи чрез вливане на пари от акционерите или тя да се национализира чрез Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

БНБ ще обяви резултатите от одита на Корпоративна търговска банка и дъщерната й банка "Креди Агрикол" днес.

Одиторите на КТБ и "Креди Агрикол" вече представиха докладите си за състоянието на активите и пасивите на двете банки. Ревизията беше част от плана за оздравяване на финансовите институции. Междувременно БНБ намали лихвените проценти по депозитите в КТБ и "Креди Агрикол" до средните за сектора.

На 20 юни банката сама поиска да бъде поставена под специален надзор след серия събития (прокурорски проверки в офиси на банката, обвинение срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев заради неупражнен надзор над 19 "лоши кредита" на банката и др.), довели до масово изтегляне на влогове. От този момент правата на акционерите бяха отнети и бяха назначени квестори.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев пък анонсира преди ден, че съсвем скоро ще стане ясно "на какво се дължи състоянието, в което изпадна КТБ".

Предстои да се вземе решение дали капиталът на двете банки да се увеличи чрез вливане на пари от акционерите или тя да се национализира чрез Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Целта на БНБ и правителството е на 21 юли двете банки да отворят за клиенти.

 

Oще: банка  банков надзор  бнб  креди агрикол  ктб  одит  ревизия  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани