КЗК обвини ЕРП-тата в господстващо положение | webcafe.bg
newscafe

КЗК обвини ЕРП-тата в господстващо положение

Webcafe.bg
13.05.2014, 11:16 (обновена 13.05.2014, 14:38)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

Докато ДКЕВР мисли дали да отнеме лиценза на трите ЕРП-та, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в господстващо положение ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. Съмненията на КЗК са, че трите компании определят и налагат необосновано високи цени за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за ниско напрежение.

Мрежата е тяхна собственост и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия. Отделно от това, дружествата отдават части от нея и стълбове за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи за разпространение на телевизия, интернет и телефония.

Отдаването под наем на части от нея представлява допълнителна дейност и приходи за трите компании.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер.

Пазарният анализ на комисията установи, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната мрежа за ниско напрежение, за да бъдат изграждани електронносъобщителни мрежи.

Поради това КЗК твърди, че всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

По този начин се нарушава конкуренцията, аргументират се от КЗК. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

Oще: evn  господстващо положение  електрическа мрежа  енерго про  ерп  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани