"Южен поток" в България - юни 2013 г. | webcafe.bg
newscafe

"Газпром" почва "Южен поток" в България през юни 2013 г.

Webcafe.bg
21.12.2012, 12:19 (обновена 21.12.2012, 13:38)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Все още не е ясно какво съгласие ще постигнат "Газпром" и Европейската комисия по "Южен поток" и съответствието му на Третия енергиен пакет

Строителството на газопровода "Южен поток" на територията на България ще започне през юни 2013 г. Това реши Съветът на директорите на руската компания "Газпром" на своето последно за годината заседание, предаде кореспондентът на БНР в Москва Виктор Михайлов.

Първоначалните планове бяха това да стане до края на тази година, но на 7 декември беше направена първата копка в руското черноморско пристанище Анапа.

Предстои в най-скоро време да бъде утвърден графикът за строителството на наша територия и планът за пускане в експлоатация на мощностите в българския участък, съобщават от "Газпром".

Активно се подготвя и строителството на морския участък от газопровода с дължина от около 900 км. Тръбите ще започват от компресорната станция "Руская" край град Анапа и ще излизат на българския бряг в района на Галата.

Компанията, която отговаря за строителството на този участък, вече е започнала инженерните проучвания и разработва проектната документация. В момента се водят и преговори и с конкретни потенциални изпълнители на проекта по дъното на Черно море.

Същевременно "Газпром" активно работи и по разширяването на газотранспортната система от т.нар. "Южен коридор" на територията на Русия, която трябва да осигури необходимите количества природен газ за новия трансевропейски тръбопровод.

Очаква се доставките на газ по "Южен поток" да започнат в края на 2015 г. Проектната максимална мощност на газопровода е 63 милиарда кубически метра годишно.

Министър Делян Добрев: Няма опасност от санкции

Няма никакви опасения на България да бъдат наложени санкции от Европейската комисия за "Южен поток", заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на въпрос от народния представител от Синята коалиция Иван Иванов.

Иванов питаше дали има съответствие на проекта "Южен поток" с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, който влиза в сила от март 2013 г.

Все още няма окончателно решение на Европейската комисия дали тръбата "Южен поток" ще може да се използва за синьо гориво от други фирми, освен от "Газпром". Руската компания трябва да признае, че цялата сухопътна част от тръбата, преминаваща през територията на Европа, трябва да се експлоатира в съответствие с нормите на Третия енергиен пакет, смятат от Брюксел.

"Преди два месеца участвах на работна закуска с комисар Йотингер в ЕС, на която не закусвахме, а работихме. На тази закуска всички държави и енергийни министри с комисар Йотингер постигнахме споразумение ЕК да води разговорите с "Газпром", а не всяка държава сама по себе си", добави министърът. По думите му - това са разговори, които и в момента текат между ЕК и "Газпром". 

"Европейската комисия ще намери общо решение за всички държави. Преди да се наложат финансови санкции, има процедура на уведомяване, докато се стигне до съдебна процедура. Има срок от три години, в които държавата да изправи евентуално несъответствие", посочи Добрев.

Oще: българия  газопровод  газпром  набуко  природен газ  тръбопровод  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани