От Съвета на Европа призоваха за забрана на Wi-Fi и мобилни телефони в училищата | webcafe.bg
newscafe

ЕС мисли забрана на GSM и мобилни мрежи в училище

Webcafe.bg
16.05.2011, 14:24 (обновена 16.05.2011, 15:30)
компютър

Снимка: © Getty Images

Лаптопите, безжичните мрежи и GSM са удобни, но трябва да се забранят в училищата, защото вредят на здравето на децата, смята комисия към Съвета на Европа

Комисия към Съвета на Европа призовава за незабавни мерки и забрана на мобилните телефони и безжичните интернет мрежи в европейските училища след анализ на данни, според които тези технологии имат "потенциално опасен" ефект върху човешкото здраве.

В доклад комисията подчертава, че е жизнено важно да не се повтарят грешките, допуснати от здравните власти, бавили се твърде дълго да "разпознаят" опасността от азбеста в стрителните материали, тютюнопушенето и оловото в петрола.

Експертите подчертават и рисковете за здравето от безжичните телефони и бебефоните, които използват подобна технология и са масово разпространени на Запад.

Докладът повдига отново страховете, че електромагнитното излъчване на безжичните устройства повишава опасността от рак и от увреждане на мозъка.

Заключенията веднага бяха подети от противниците на все по-голямото разпространение на безжичните устройства.

Според комисията страните членки трябва да:

- определят праг за нивото на дългосрочна изложеност на микровълните от типа, излъчван от мобилните телефони;

- да въведат строги критерии за ясно етикетиране на продуктите, като се обозначава наличността на електромагнитно излъчване и други рискове, свързани с него;

- да забранят използването на мобилни телефони и безжични мрежи в училищата;

- да засилят кампаниите, насочени към децата и подрастващите, относно здравните рискове;

- да ускорят научните изследвания за създаване на по-малко рискови антени и мобилни устройства.

Заключенията на комисията от Съвета на Европа противоречат на съветите на Световната здравна организация, според които изложеността на електромагнитни полета представлява малък или никакъв риск за човешкото здраве.

Здравните и телекомуникационните експерти са раздвоени по въпроса за вредата от мобилните телефони и другите безжични устройства. Различни изследвания са откривали различни зависимости.

Много от тях не регистрират по-голям риск от развитие на рак. Нужни са обаче по-мащабни изследвания, особено сред деца, които да обхващат достатъчно дълъг период от време, за да се проследи ефектът в дългосрочен план.

Миналата седмица Европейският парламент даде категоричната си подкрепа за плановете, които ще ускорят разпространението на мобилен интернет на територията на ЕС.

В същото време европейските депутати настояват и ЕС да бъде по-решителен в действията си и да заеме ролята на световен лидер в тези технологии.

Oще: gsm  wi fi  безжични мрежи  вреда  деца  доклад  ес  забрана  здраве  мобилни телефони  опасност  проучване  съвета на европа  училища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 17.05.201110:05

Щом в училищата ще забраняват постиженията на научния и техническия прогрес,нека поне да започнат със забрана на Питагоровата теорема или пък на принципите на термодинамиката?! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 08:33

2 ronsim | 17.05.201109:04

Крайно време да се въведе и в България!
Където живея, учителя конфискува мобилния телефон и се обажда в полицията.
Полицията съставя протокол и прибира телефона.Комуникират на родителите, ако е за пореден път, се налага глоба до 250 евро.
Родите ли, пазете децата си (мобилните телефони са вредни!)!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 16.05.201116:12

Без цигари и телефон , скоро няма да може да се продава и алкохол хаха ;д
   

оценка

+0 -0