Неизбежна актуализация на бюджета | webcafe.bg
newscafe

Неизбежна актуализация на бюджета

Webcafe.bg, Фокус, Дарик
04.09.2014, 16:05 (обновена 04.09.2014, 16:49)
служебно правителство

Положението е тежко във финансите, банковата сфера и енергетиката, обяви служебният премиер

Актуализацията на държавния бюджет е неизбежна. До този извод стигнаха служебното правителство, работодателите и синдикатите по време на националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Истината е, че положението е изключително тежко, може само да се съжалява, че не се направи актуализация на бюджета", каза служебният премиер проф. Георги Близнашки. Той посочи, че актуализацията ще бъде преддложена след провеждането на предсрочните парламентарни избори. Служебният кабинет вече подготвя актуализация на държавния бюджет и това трябва да бъде задача №1 пред новия парламент, стана ясно от думите на Близнашки.

Той определи три сфери, в които състоянието е изключително тежко - финансова сфера, банкова сфера и енергетика. „Натрупват се и тази година 900 млн. лева задължения, с тези тенденция дупката ще достигне 3,8 млрд. лева догодина", каза той за сектор енергетика. Той допълни, че експериментът да се задържат цените на електроенергията се е оказал изключително вреден, тъй като са се създали илюзии в обществото.

„Ще трябва да извървим път на плавно покачване на цените", посочи Близнашки.

От финансовото министерство предупредиха, че ако не бъдат актуализирани държавните разчети, в края на годината някои ведомства няма да могат да платят заплати на служителите си. Заместник финансовия министър Кирил Ананиев даде и пример какво ще се случи, ако няма актуализация на бюджета: "Действително има някои министерства, които в края на годината няма да могат да си платят заплатите".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще подкрепи актуализация на бюджета. "Очевидно през септември, октомври и ноември навлизаме във време на бурни турболенции в много системи, ако няма спешна актуализация и естествено, правителството, което дойде на власт, това да я направи", каза синдикалният лидер.

Близнашки отново повтори призива си към областните управители, които участват в изборите, да подадат оставки. По думите му някои вече са го направили, но при други щяло да се наложи „по-твърдо решение".

Oще: актуализация  банка  банки  банкиране  банкова сфера  близнашки  бюджет  георги близнашки  енергетика  тристранен съвет  тристранка  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.