Делото "Белнейски" отложено за април | webcafe.bg
newscafe

Делото "Белнейски" отложено за април

Webcafe.bg , По Фокус
24.03.2011, 11:38 (обновена 24.03.2011, 11:47)
лазар колев

Снимка: © dariknews

На следващите заседания се очаква да свидетелстват двама затворници от бобовдолския затвор, които твърдят, че Владимир Славов-Иширковеца ги е карал да дадат лъжливи показания, че Лазар Колев е убиецът, за да излязат по-рано от затвора

Пазарджишкият съд отложи делото „Белнейски" за следващия месец - единственият обвиняем за убийството на сестрите ще се изправи пред съда отново на 18, 19 и 20 април.

На следващите заседания се очаква да свидетелстват двама затворници от бобовдолския затвор - Румен Дупарински и Антон Стефанов. До съда са постъпили молби с искане да бъдат разпитани като свидетели. Двамата твърдят, че Владимир Славов-Иширковеца ги е карал да дадат лъжливи показания, че Лазар Колев е убиецът, за да излязат по-рано от затвора. Самият Славов е заявил пред тях, че ще излъже, за да излезе предсрочно.

Защитата на Лазар Колев поиска двамата да бъдат допуснати до разпит на следващо съдебно заседание и ако това се случи да бъде направена очна ставка с Владимир Славов, който в началото на делото срещу Колев бе определен за ключов свидетел на прокуратурата. През февруари Иширковеца потвърди в съдебната зала показанията си, които сочат, че обвиняемият Лазар Колев му е признал, че е убил сестрите Белнейски през 2006 г.

Едва след получаването на справка от Софийския централен затвор за това дали двамата са били в една килия с Владимир Славов-Иширковеца и ако са били за какъв период от време и кога, съдът ще се произнесе дали да допусне до разпит двамата затворници.

Съдът допуска провеждането на видеоконферентна връзка със специалистите, изготвили съдебно-медицински експертизи от Великобритания и Австрия. На основания на получено писмо от Франсис Кена от Великобритания, в което се казва, че експертите от Великобритания трябва да бъдат уведомени осем седмици преди датата на изслушване, съдът определя и дати за видеоконферентната връзка. Такава връзка с двамата експерти от Австрия ще се проведе на 16 май от 11.00 часа. Определена беше и резервна дата 19 май от 11.00 часа. Видеоконферената връзка с експертите от Великобритания беше насрочена за 26 май от 12.00 часа и резервна дата 31 май от 12.00 часа.

На искането на защитата за предявяване на веществени доказателства нокти, съдът се противопостави в мотива, че няма основание това да бъде направено. Изслушани бяха показанията на свидетеля Георги Христов Петров, секционен санитар в патолого-анатомията в МБАЛ-Пазарджик. Той заяви, че е присъствал на аутопсията на Росица и Христина и на изрязването на ноктите от труповете, както и на ексхумацията. Ноктите са изрязани със специална ножица от всички пръсти, поставени са в хартиени пликове и са предадени на полицията. Петров няма спомен те да са били зацапани с туш, не помни дали са били лакирали и имали ли са маникюр.

Свидетелят Николай Якимов, санитар в съдебна медицина в Пазарджик, каза, че не си спомня за конкретния случай, тъй като е минало много време, не помни дали е бил при рязането на ноктите.

Вчера бе разпитан и свидетелят Борислав Даскалов, близък със семейство Белнейски, По думите му след като е разбрал за убийството на двете момичета се е опитвал да помогне като търси начин за откриване на извършителите. Няколко месеца след убийството в офиса му на площад „Васил Левски" номер 5 в Пазарджик пристигнало момиче заедно с по-възрастна жена. Момичето се казвало Нели и разказало, че в нощта на изчезването на Белнейски е било заедно с тях като те са пресекли улицата близо до гимназия „Аксаков" в Пазарджик и след това Росица е повикана да се качат в кола марка „Опел", в която е имало шофьор и друг мъж на предната седалка. Трите момичета се качили в колата като Нели е оставена в кв. „Запад", а автомобилът заедно с двамата мъже и двете сестри Белнейски е продължил в неизвестна посока. Няколко дни след убийството единият от мъжете се е обадил на домашния телефон на Нели и я заплашил, че ако разкаже за случилото се „като се върнат ще я нарежат на парчета".

Срещата между Нели и свидетеля Даскалов е била по средата на седмицата и той се е уговорил с нея да се видят допълнително в неделя. Преди това обаче за случилото се е излязла информация в медиите и момичето не е дошло на срещата. Даскалов каза също, че е дал показания в полицията за това. Той е разпитан на 16 март 2006 г. Съдът прочете дадените от него показания, в които е разказал случилото се като е споменал, че единият от мъжете в автомобила е посочен с името Дишо, бил около 24-25-годишен, неженен. Шофьорът е бил на 22-23 години като и двамата са познавали Белнейски. Свидетелят е описал Нели като 16-17-годишна с тъмнокестенява коса. Впоследствие му е представен фотоалбум в полицията, на който той е разпознал момичето.

Окръжният съд разпита Стоян Добрев, началник сектор „Криминална полиция" в ОДМВР-Пазарджик. Той е провел разговор със свидетеля Даскалов и след това е трябвало да установи коя е Нели. Полицаят каза, че са извършили проверка в кв. „Запад" на всички момичета от 15 до 22 години с име Нели или подобни имена, но не са открили такова лице. Единствено момичето, разпознато от фотоалбума е разпитвано подробно, но тя е отрекла да е познавала сестри Белнейски.

Стоян Добрев каза също, че е проверена и версията на свидетелката Мина Стаматова, която твърди, че са правили секс срещу заплащане - тя, приятелката й Елена и сестрите Белнейски. По време на очните ставки обаче тази версия не е потвърдена. Проверени са и всички криминално проявени лица, извършили полови престъпления, в това число и Лазар Колев.

Полицаят каза, че са проверени повече от 100 души за такива престъпления. Работено е по десетки сигнали и по няколко версии. Стоян Добрев каза, че е разговарял с Лазар Колев в пазарджишкия затвор на 2 декември 2008 г. Тогава окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов му се обадил, че материалите за убийството са вече в София и му е продиктувал ЕГН. Добрев е проверил на кого и е установил, че е на Лазар Колев, след което го е разпитвал, а материалите е предал в началото на 2009 година.

Прочетени бяха и показанията на единствената свидетелка, която не се яви в съда поради отсъствие от страната - Елена Кепова. Тя е дала показания на 3 май 2006 г., че ги познава сестрите Белнейски, с които са ходели заедно на „Грамадите" с момчета. С това разпитите на свидетели приключиха.

Oще: белнейски  лазар колев  обвинение  прокуратура  разпит  свидетели  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани