Транспортният министър Александър Цветков подкрепя искането мобилните оператори да бъдат проверени | webcafe.bg
newscafe

Проверка и на мобилните оператори заради записите...

Webcafe.bg
17.01.2011, 09:39 (обновена 17.01.2011, 13:02)
Александър Цветков

Снимка: © БГНЕС

Транспортният министър Александър Цветков подкрепя искането мобилните оператори да бъдат проверени...

"Има законови постановки за контрол на мобилните оператори и това е Комисията за регулиране на съобщенията. Аз подкрепям искането те да бъдат проверени". Това заяви министърът на транспорта и собщенията Александър Цветков пред БНТ по повод скандала с публикуваните записи на разговори на депутати и висши държавни чиновници. За първи път този въпрос беше поставен от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Всеки от трите ни мобилни оператора е снабден с апаратура, с която се записват разговорите по мобилни телефони. Това задължение им беше вменено със закон.

По думите на Цветков, в тези компании работят изключително много хора и трябва да се види дали някой служител си върши добре работата или се занимава с нерегламентирана дейност.

Не съм изненадан от бързото развитие на информационните технологии, но съм изненадан от начина, по който се използват, каза още министърът на транспорта и съобщенията.

Според него тези, които изнасят записите в публичното пространство го правят, защото са недоволни от действията на правителството. "Ние прекъсваме корупционните схеми и възвръщаме държавността. Ще има отпор при това положение, но съм изненадан от начина, по който се прави", каза Цветков.

Фидосова: Липсват цели пасажи от разговорите и са местени думи

В същото време по друга телевизия една от "подслушаните" - председателят на правната комисия в НС Искра Фидосова, заяви, че нейният разговор е манипулиран. На много места липсват цели пасажи, а пък са поставени думи на някои места между други. Според пуснатия запис тя лобира за назначението на "неин човек" за шеф на митницата в Лом.

Първото й обяснения, обявено преди дни, беше, че не е лобирала, а се е интересувала от конкурса, тъй като е имала данни за нарушения на сегашния ръководител на митницата в Лом и е искала "промяна на статуквото" и смяната му.

Фидосова каза още, че е водила десетки разговори с шефа на митниците, но не е оказвала натиск, а се е обадила едва когато конкурсът е приключил. По думите й ако е искала да лобира, тя е щяла да се обади преди конкурса, а не след приключването му. Тя пак повтори, че се интересувала заради сигнали от нейни съграждани (Фидосова е от Монтана - бел.р.) за корупция.

Закъде без въпросите на РЗС

По повод вчерашните изявления на премиера Бойко Борисов в Бургас, "Ред, законност, справедливост" отново излезе с декларация от няколко въпроса.

Според написаното там, "едва ли Бургас е най-подходящото място, където Борисов може да се разграничи от ДС, поради два безспорни факта: Първо, ГЕРБ има мажоритарно избран депутат в този избирателен район, и това е агентът на ДС Божидар Димитров, чрез който премиерът контролира контрабандните канали за износ на антики от България.

И второ, областен управител на Бургас е дългогодишният щатен служител на ДС Константин Гребенаров, водещ офицер на бивш лидер на СДС с агентурен псевдоним "Сотир", чрез който и понастоящем се оказва влияние върху определени кръгове в т. нар. стара десница, включително сегашния кмет на Бургас".

След това въведение РЗС отправя и въпросите си:

"Възниква и нов основателен въпрос: ако наистина ДС толкова много му пречи и аршинът не е двоен, поради каква причина държи на оперативни и ръководни длъжности в ДАНС и МВР близо 2000 бивши агенти и кадрови служители на тоталитарните специални служби?

Обстоятелството, изяснено от оповестените телефонни разговори с Ваньо Танов, че лично Борисов разпорежда прекратяването на митническа проверка срещу определен бирен бос, макар и да доказва престъпление по служба и търговия с влияние, е най-малкият проблем на премиера. Защото предстои оповестяване на отношенията и разговорите му с още по-знакови олигарси на прехода.

Дотогава Борисов следва публично да отговори на следните въпроси:

1. Какво му говори агентурният псевдоним на ДС „Буда"?

2. Какви функции е изпълнявал по време на възродителния процес и свързано ли е това със смъртта на хора?

3. На коя дата е станал член на БКП и връщал ли е изобщо партийната си книжка?

Очакваме отговорите на премиера преди обществеността да ги научи от "друг източник", като го призоваваме този път да не се кълне в децата си.

РЗС има твърдо и категорично намерение да покаже истинския образ на мутрокомунистическата групировка ГЕРБ и на тартора й Бойко Борисов, се казва в изявление на РЗС".

Oще: александър цветков  записи  искра фидосова  лом  мвр  митница  подслушване  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани