Бюджет 2014 залага на растежа | webcafe.bg
newscafe

Бюджет 2014 залага на растежа

Webcafe.bg, по БНР, БТА
28.09.2013, 13:27 (обновена 28.09.2013, 20:49)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Очакваният растеж от 1,8% за догодина е амбициозна цел, призна Петър Чобанов

Правителството ще заложи мерки, които да осигурят растеж на икономиката от поне 1.8% през 2014 г. Бюджетът за следващата година ще се стреми и към по-малък бюджетен дефицит, но това няма да се превръща във фикс идея, обяви финансовият министър Петър Чобанов.

Наскоро премиерът Пламен Орешарски изостави финансовата дисциплина като основен приоритет и се ориентира идейно към преструктуриране на икономиката.

Петър Чобанов поставя акцент върху икономическия растеж, като планира това да стане чрез бюджетни средства и подобряване на бизнес средата, антимонополно законодателство, намаляване на административната тежест и други мерки, които попадат в управленската програма на кабинета.

Очакванията са така у хората да остават повече пари, с които да бъде раздвижено потреблението. Целта е да има повече заетост и вътрешни инвестиции.

Данните на статистиката показват растеж от 0,6-0,7% от БВП за първите шест месеца на тази година.

Финансовият министър изтъкна, че фискалната дисциплина няма да бъде самоцел, но ще се придържа към нея в рамките на възможното: "Без икономически растеж не може да поддържаме фискалната дисциплина. Тя няма да бъде устойчива във времето".

Той представи рамката на Бюджет 2014 пред кметове и Националния съвет на БСП, които се събраха за два дни във Враца.

По-рано премиерът Пламен Орешарски обеща възраждане на индустрията и създаване на хай-тек предприятия. Яснота за повишаване на минималната заплата все още няма, тъй като се водят преговори със социалните партньори.

Петър Чобанов все пак допусна, че е възможно минималната работна заплата да се повиши: „Конкретните параметри ще бъдат уточнени допълнително, но мисля, че можем да си позволи и икономиката, и бюджета едно подобно увеличение. То е необходимо и за хората".

Oще: бюджет  икономика  петър чобанов  пламен орешарски  растеж  фискална дисциплина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани