ВСС отвори избора за наследник на Лазар Груев | webcafe.bg
newscafe

ВСС отвори избора за наследник на Лазар Груев

Webcafe.bg
24.07.2014, 11:35 (обновена 24.07.2014, 11:54)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Изборът за шеф на Върховния съд ще се проведе на 25 септември.

ВСС започна процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд.

Седемгодишният мандат на досегашния председател - проф. Лазар Груев - изтича на 20 ноември.

Номинациите за една от най-важните позиции за съдебната власт ще бъдат събрани на две поредни заседания на ВСС през следващата седмица - в сряда и четвъртък (30 и 31 юли). Това ще са и последните събрания на ВСС преди съдебната ваканция.

По закон кандидатури могат да се издигат от петима членове на ВСС, както и от правосъдния министър (в случая - министърът в оставка Зинаида Златанова).

Изборът за шеф на Върховния съд ще се проведе на 25 септември.

"Правен свят" съобщава, че в писмо до кадровия орган на съдебната власт 49 съдии от ВКС са поискали да се поставят проведе изслушване на кандидатите седмица преди избора.

Магистратите настояват още да бъдат взети предвид допълнителни изисквания към профила на бъдещия избраник: безупречна репутация, безспорен авторитет сред съдиите и професионалната общност на юристите; отлични умения за комуникация; активна гражданска и професионална позиция по въпроси, които засягат етичното поведение на магистратите и развитието на правото и утвърждаването на върховенството на закона; способности за научно изследване в областта на правото, както и квалификация в областта на международното право.

Първият известен кандидат за поста е съдия Павлина Панова. В момента тя е зам.-председател на ВКС и председател на Наказателната колегия. От 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Панова е подкрепена от нейни колеги от съда, а зад кандидатурата й застана и самият Лазар Груев.

Съдебният съвет е приел писмото само за сведение, но е одобрил позицията на съдиите.

Oще: висш съдебен съвет  вкс  всс  върховен касационен съд  лазар груев  магистрати  павлина панова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани