МФ готви достъп до влоговете в КТБ през ноември | webcafe.bg
newscafe

МФ готви достъп до влоговете в КТБ през ноември

Webcafe.bg
29.09.2014, 09:51 (обновена 29.09.2014, 10:10)
Румен Порожанов

Румен Порожанов ще предложи промени в закона, с които вложителите в КТБ да получат гарантираните си влогове през ноември.

Министерството на финансите разработва проектозакон, с който да позволи изплащането на гарантираните влогове от КТБ през ноември, без значение дали банката ще бъде оздравявана или обявена в несъстоятелност. Това обяви в интервю за Нова ТВ служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Законопроектът ще бъде в синхрон с европейската директива за достъп до защитените влогове (т.е. влогове до 100 000 евро), заради която ЕК стартира наказателна процедура срещу България. За да започне изплащането на гарантираните влогове в съкратения срок, проектът трябва да бъде одобрен от 43-тото Народно събрание.

Срокът, посочен от Румен Порожанов, приблизително съвпада и с очаквания краен срок за специалния надзор на КТБ, който беше удължен от БНБ до 20 ноември.

Порожанов отхвърли категорично възможността за административно ограничаване на тегленията от КТБ.

„Европейската комисия не би допуснала ограничения в тегленето при варианта оздравяване на банката. А планът със сигурност ще мине за одобрение през ЕК", заяви той.

Оценката за състоянието на КТБ трябва да стане ясна в началото на октомври, а от нея ще зависи и развоят на преговорите с виенските консултанти EPIC, които проявяват интерес към оздравяването на банката. Порожанов потвърди, че консултантската компания представлява акционерите от Оманския фонд и фирма "Бромак" на Цветан Василев.

Порожанов обясни, че набраните 2,1 млрд. лева Фондът за гарантиране на влоговете не покриват сумата на защитените депозити в КТБ, която е в размер на 3,6 млрд. лева. Финансовият министър оправда с този факт намерението за актуализация на допустимия държавен дълг в Бюджет 2014 с още 2 млрд. лева, от които в случай на необходимост ще бъде покрита разликата.

Проектът за актуализация на бюджета трябваше да бъде обсъден днес на Съвета за тристранно сътрудничество, но заседанието му беше отложено по настояване на работодателите и синдикатите, които обявиха, че са получили проекта на МФ твърде късно. Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков обяви пред БНТ, че ревизията на бюджета ще бъде разгледана от социалните партньори в сряда.

 

Oще: банка  бнб  влогове  депозити  директива  ек  ктб  министерство на финансите  мф  наказателна процедура  румен порожанов  специален надзор  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани