Съдът проверява дали дъщерята на Хуан Карлос е замесена в скандал за милиони | webcafe.bg
newscafe

Принцесите също плачат

Webcafe.bg, по der Spiegel
08.02.2014, 19:36 (обновена 09.02.2014, 21:57)
инфанта испания

Испанската кралска дъщеря Кристина може да е замесена в пране на пари

Пред сградата на съда в Майорка протестират дузина противници на монархията, които държат плакати. "Справедливост" е изписано на един от тях, а за повече категоричност е добавена и удивителна.

На 8 февруари в Палма де Майорка започна изслушването на испанската кралска дъщеря Кристина. 48-годишната инфанта е по-малката дъщеря на Хуан Карлос и кралица София. Кристина е замесена в корупционен скандал, чието главно действащо лице и респективно обвиняем, е съпругът й Инаки Урдангарин, бивш хандаблист.

Той трябва да отговаря за злоупотреба с милиони обществени средства, които са минавали през негова фондация. Прокурорското обвинение срещу дъщерята на крал Хуан Карлос е за данъчни измами и пране на пари.

(Почти) Равни пред закона

При пристигането си, Кристина се усмихва и поздравява събралите се журналисти, преди да изчезне с малки стъпки в сградата на съда. Благодарение на специално разрешително, тя има рядката възможност да стигне до съда с кола. Като основанието за издаването му се посочват мерки за сигурност, одобрени от полицията.

С това изслушване съдията иска да разбере доколко Кристина е замесена в делата на съпруга си. Бившата спортна звезда - 46 годишният Урдангарин е под подозрение, че като председател на фондация с идеална цел е отклонил 5 млн. евро държавни пари и ги е усвоил за лични нужди.

В една от паузите по време на изслушването адвокатът на друго привлечено към случая лице, споделя с журналистите, че на инфантата ѝ се е наложило да отговаря на доста остри въпроси.
Това е първият път, в който роднина на испанския крал някога е бил изправян пред съда. Ако се установи, че Кристина има отношение към измамите на съпруга си, тя също ще се сдобие с обвинение. Дори и само привикването ѝ по съдилищата обаче е безпрецедентен удар по монархическото семейство

Първите обвинения срещу Кристина по това дело са още от април миналата година, но тогава не издържаха в съда.

Ловът на краля

Неотдавна и самият Хуан Карлос попадна в центъра на скандал. Поводът беше негова извънбрачна афера с германка, която медиите разбраха, че го е придружавала на лов за слонове в Ботсвана, което само по себе си беше мегаскандал, тъй като 76-годишният монарх е почетен председател на световната природозащитна организация WWF. Медиите изчислиха, че удоволствието на краля е струвало на испанците 44 хиляди евро или два пъти повече от средната годишна заплата в страната, в момент, в който безработицата там е почти 30%.

Това породи силен натиск за неговото оттегляне от престола, а идеята за република Испания започна да става все по-широко популярна. Големите партии в страната също много помагат в подгряването на скептицизма към кралското семейство. Политическата система в Испания в сегашния ѝ вид съществува от 1978 година, когато Хуан Карлос става представителна фигура, символ на единството на нацията.

Oще: инфанта  испания  корупция  крал  кралско семейство  кристина  кристина карлос  лов на слонове  пране на пари  хуан карлос 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.