Костов предложи Светослав Гаврийски за шеф на БНБ | webcafe.bg
newscafe

Костов предложи Светослав Гаврийски за шеф на БНБ

Webcafe.bg, по БНТ
17.07.2014, 18:23 (обновена 17.07.2014, 20:59)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Според Костов акционерите на КТБ може да съдят БНБ

Трябва да бъде поискана оставката на управителя на БНБ Иван Искров, а неговото място да заеме Светослав Гаврийски. Това предложи в предаването "Още от деня" на БНТ ръководителят на Лабораторията за управление на риска към НБУ и бивш премиер Иван Костов.

Според него Гаврийски "знае как да се справя в подобни ситуации". Костов потвърди, че одиторската фирма KPMG ще съди централната банка, заради замесването й в слуховете за източване на пари от КТБ.

Според него и акционерите на Корпоративна търговска банка могат да съдят Българска народна банка (БНБ) в Лондон, като делото ще приключи в тяхна полза. Част от акционерите в поставената под специален надзор банка, включително Оманският държавен фонд, на няколко пъти са предложили да рефинансират КТБ, но централната банка им е отказала.

"Това е нарушение на българското законодателство и Иван Искров много добре знае какво ще се случи", обясни Костов.

По думите му, колкото по-дълго банката "стои в изолация", толкова повече нещата се влошават. "Банката е живо същество, тя е жив бизнес и затова решенията трябва да се вземат спешно", коментира той.

Според Костов, колкото по-дълго продължава кризата с КТБ, толкова повече икономически връзки в страната се скъсват. Той подчерта, че блокирането на работата на банката е "хвърлена котва за родната икономика". В случай на желание за рефинансиране от страна на акционерите, това трябва да се извърши незабавно, заяви Костов. Според бившия премиер интересът на вложителите в банката е десеторно по-голям от този на нейните собственици и той би работил за защитаването му.

"Собствениците имат 670 млн. лв. внесен капитал, клиентите имат 6,7 млрд. лв. Интересът на вложителите е гигантски", каза той. По неговите думи дори ако лошите кредити в КТБ надхвърлят 2 млрд., за нейното стабилизиране ще са необходими не повече от половината от тази сума.

По думите на Иван Костов грижата за спасяването на банката може да бъде поета от самите нейни вложители като се направи такава програма, че те да финансират КТБ сами. "Който е посегнал на 10% от икономиката на страната и 10% от вложенията в страната, не е познал", закани се той.

Според Костов случаят с Корпоративна търговска банка звучи странно тъй като тя е била в отлично състояние според последния анализ от 31 март 2014 г. "Тя приключва с отличен резултат миналата година пред очите на надзора", обясни той. "Интересно е, че БНБ разрешава на КТБ да придобие Креди Агрикол един ден преди започналата криза. Това значи, че от централната банка са преценили, че тя е стабилна", завърши той.

Oще: банка  банки  банкова институция  бнб  иван костов  костов  ктб  светослав гаврийски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани