Нека помним Чернобил | webcafe.bg
newscafe

Нека помним Чернобил

Webcafe.bg, по РИА Новости
26.04.2013, 12:14 (обновена 29.04.2013, 11:36)

1 от 5 снимки Назад Напред

зелени светофари

Когато мирният атом избухне

Снимките на светофари, които виждате в галерията, са правени от хора, чието послание е: "Да спрем ядрената енергетика, защото може да ни погуби, а решението е в зелената енергия, която дава пътя напред на всеки един".

Светофарите са на: бу. "Цар Борис III" (при Хиподрума), бул. "Гоце Делчев" и ул. "Дойран", бул. "Гоце Делчев" и бул. "България", бул. "Гоце Делчев" и ул. "Костенски водопад", бул. "Арсеналски" и ул. "Богатица",  бул. "Черни връх" и ул. "Козяк", бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

На 26 април, 1986 г., в  1 часа и 24 минути, на четвърти блок на АЕЦ в Чернобил става неконтролирано нарастване на мощността, което води до взрив и разрушение на голяма част от реактора.

27 години по-късно наричаме случая най-голямата ядрена катастрофа в света. Дори случилото се в АЕЦ "Фукушима" не успя да я надмине.

В резултат територията около Чернобил в радиус на 30 км е с радиоактивно заразяване. След аварията на четвърти блок на АЕЦ е построен саркофаг, който в последните години постепенно се руши.

В Държавната агенция по управление на зоната се надяват, че новият саркофаг за 980 милиона евро ще издържи най-малко 100 години.

Най-обширни територии са заразени в Украйна (41.75 хиляди кв. км), Беларус (46.6 хиляди кв. км), европейската част на Русия (57.1 хиляди кв. км).

В резултат на аварията с радиоактивно заразяване с цезий-137 на нива, по високи от 1 Ки/км2 (37 кБк/м2) бяха 17 страни от Европа, в това число и България - общо 207.5 хиляди кв. км.

Сериозно замърсени с цезий-137 се оказаха части от Украйна (37.63 хиляди кв. км), Беларус (43.5 хиляди кв. км), европейската част на Русия (59.3 хиляди кв. км).

Украйна започна да строи едва от миналата година съоръжението, което би трябвало да направи Чернобилската зона безопасна. Властите са обещали да консервират чернобилския реактор от 2015 г. и да "вдъхне" нов живот край АЕЦ.

Строителството на саркофага официално започна на 26 април м.г., когато президентът на Украйна Виктор Янукович положи първия камък във фундамента. По план укритието трябва да е готово до края на 2015 г.

След почистване на заразената територия Чернобилската АЕЦ отново е пусната в експлоатация - на 1 октомври 1986 г. (годината на аварията) е пуснат първи енергоблок, на 5 ноември - втори, а на 4 декември 1987-а е включен и третият енергоблок.

Чернобилската АЕЦ ще бъде изцяло изведена от експлоатация през 2065 г.

Не забравяйте

Веднага след катастрофата загиват 31 човекаа, а 600 000 ликвидатори, участвали в потушаването на пожарите и разчистването, получават високи дози радиация. На радиоактивно облъчване са подложени 8.4 милиона жители на Беларус, Украйна и Русия, а от тях близо 404 000 са изселени от родните си места.

В България членове и симпатизанти на партия "Зелените" и антиядреното движение ще почетат паметта на жертвите с едночасово бдение в 18 часа пред паметника на Патриарх Евтимий под надслов "Бием барабаните за Чернобил".

Петнайсет барабана и тарамбуки ще бият в продължение на час вместо сирени. "Освен като символ на надеждата и силата на живота, ударната музика ще напомни на гражданите за престъпното отношение към живота на хората, демонстрирано от безотговорните режими в България и СССР, чиито политически наследници доминират и днес политиката и икономиката у нас," съобщават организаторите.

Музикантите ще бъдат облечени в бели защитни облекла, символизиращи уязвимостта на човешкото здраве от произвола на "алчни и безскрупулни политически и икономически интереси, които и до днес търсят начини да продължат да експлоатират и развиват ядрени мощности за личното им обогатяване и без грижа за здравето и сигурността на българите."

Oще: авария  аец  саркофаг  чернобил 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани