Информирай се | webcafe.bg
newscafe

Информирай се

Webcafe.bg
27.12.2012, 10:45 (обновена 27.12.2012, 13:25)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

За да я има втората централа край Белене, около 2.173 милиона българи с право на глас трябва да я поискат

Днес започва информационната кампания за референдума, който трябва да реши ще строим ли АЕЦ "Белене" или не. Точният въпрос е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Кампанията по разясняване ще продължи до 25 януари, следва ден за размисъл, а на 27 януари ще се проведе историческото народно допитване.

Четири комитета ще участват в информационната кампания, за да защитават двете противостоящи си тези - за и против ядрената централа край "Белене". Комитетите на ДСБ и на Мария Капон ще убеждават населението, че централата не ни е нужна. БСП започва агитацията си "за" още днес с прожекция на документален филм за истината за АЕЦ "Белене". Четвъртият комитет е на ГЕРБ.

Два от комитетите, свързани с референдума, защитават така зададения въпрос - тези около БСП и ГЕРБ, а два са против него - тези на ДСБ и кръгове, свързани с "Екогласност". Има сериозни разногласия обаче между ГЕРБ и БСП относно строителството на централа точно в Белене и как тя трябва да се финансира.

"Правилата, които трябва да се спазват по време на кампанията са утвърдени в Изборния кодекс и са много близки до тези на една предизборна кампания, каквато политическите партии провеждат. В този случай информационно-разяснителната кампания се води от инициатива на граждани и там политическите партии нямат своето място. Или са на по-задна позиция", заяви пред Дарик Бисер Троянов от ЦИК.

За да има нова АЕЦ, около 2.173 милиона българи с право на глас трябва да я поискат, гласувайки с "да". За валиден референдумът се смята, когато до урните отидат поне 4 345 450 души - колкото са се явили на предишните парламентарни избори.

Народното допитване ще струва около 14 милиона лева. 600 000 лева ще бъдат отпуснати до края на годината. Останалите над 13 милиона лева са предвидени в бюджета за догодина. По-голямата част от парите е за възнаграждения на членовете на ЦИК - 1 425 000 лева, на РИК и СИК - 3 885 000 лева, както и за логистичното осигуряване на референдума, за което са предвидени 3 830 000 лева.

За разяснителна кампания по правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване са осигурени най-малко пари - 100 000 лева.

Първи идеята за народното допитване лансира президентът Георги Първанов в средата на 2010 година. БСП започна да събира подписи, когато правителството на ГЕРБ реши да спре проекта. По-късно руската държавна компания "Атомстройекспорт" заведе иск към страната ни за $1 млрд. пред арбитража.

От ГЕРБ все още са категорични, че страната не е в състояние сама да финансира проекта за нова ядрена мощност. Междувременно се появи и потенциален частен инвеститор за "Белене".

Oще: аец  аец белене  бсп  герб  допитване  електроенергия  референдум  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани