Иван Костов: ДПС вече не може да е балансьор | webcafe.bg
newscafe

Иван Костов: ДПС вече не може да е балансьор

Webcafe.bg
31.05.2014, 15:34 (обновена 31.05.2014, 21:10)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Най-добре от изборите излизат 2 субекта - ДПС, които увеличават подкрепата си и това би проличало и при избори за народно събрание - те единствени биха качили резултата си и биха увеличили броя на депутатите си. И другият печеливш е президентът, макар и косвено, защото в дебата, който се е водил в контекста на европейските избори, той ясно е подкрепил европейската интеграция в противовес на позициите на АБВ, БСП и „Атака", които са били ръководени и ориентирани в полза на Москва. Това каза бившият премиер Иван Костов пред Дарик радио.

Атака загуби, АБВ не успя да влезе, БСП претърпя тежка загуба, обобщи Костов.

Ако изминалите европейски избори бяха парламентарни БСП щеше да има не 84 депутата, както сега, а  52, изчисли бившият лидер на ДСБ Иван Костов.  ГЕРБ също би загубил тежест и вместо 97 щеше да има 83-ма народни представители.

Европейските избори промениха съотношението между политическите партии, констатира в анализа си, озаглавен „Политическата констелация и доверието в институциите" Костов. 3 нови формации са с шанс да влязат в парламента - ББЦ с 29 депутата, Реформаторският блок с  18 и АБВ с 11, ако са преизчислят получените гласове от европейския вот.

Тази перспектива ерозира доверието в парламента, който се държи само на подкрепата на Атака, народното събрание не е представително, няма доверие в него. Правителството и парламентът са големите губещи след тези избори, коментира Костов.

По думите му в момента политическата система е изправена пред въпроса за нови коалиционни мнозинства. Според анализа на ръководената от него лаборатория за управление на рисковете на двата основни блока, ако се групират по политически семейства, не им стигат мнозинство:

-          ДПС и БСП не могат да управляват сами, дори и АБВ да се присъедини към тях;

-          На ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) също не им стигат депутати.

Изводът е, че ДПС може да бъде на власт, но само ако се присъедини към ГЕРБ и РБ. ББЦ обаче има две опции да управлява - партията на Бареков може да мигрира и към ГЕРБ и РБ, и към ДПС и БСП. С други думи новият балансьор е ББЦ.

Грешката в кампанията

Някои партии грешно разчетоха кампанията и нагласите на българските избиратели и я обърнаха към Москва, коментира Костов. По думите му те са сбъркали настроенията на избирателите. Кампанията не се е провела по европейски теми и вината за това носят  лидерите на словото, каза Костов.

„Целият дебат беше позициониран, така че след изборите всички институции са в тежка криза. Оставям на страна социолозите, които подведоха всички, че БСП ще бъдат близко по резултати до ГЕРБ", коментираш бившият лидер на десницата.

По думите му изборите са създали нови рискове за политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на народното събрание.

Гласът на разума

Орешарски има 2 хода, смята анализаторът у Костов. Единият е палеативен - да направи промени в кабинета, вторият е да излезе с кратка програма, в която да посочи основните проблеми пред страната, да планира решенията им и да се насрочи дата за предсрочни избори. Така Орешарски ще може да си вземе глътка въздух и ще бъде оставен да работи. Този вариант според Костов е бил споменат и от Лютви Местан, и това е „гласът на разума".

Изпълнителната власт в момента има доверие под санитарния минимум, смята Костова. Хората са обезсилени, защото знаят, че нямат подкрепата на избирателите - съответно  не се взимат сериозни решения, всичко се отлага. Хората гледат да ходят в Рим, да не са тук, пошегува се Костов, визирайки последната визита на Орешарски.

Oще: анализ  доклад  дпс  дсб  европейски избори  иван костов  избори  костов  лаборатория за управление на риска  местан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 01.06.201423:11

Бойчо, ти понякога направо "ме хвърляш в музиката" човече /понякога в положителен, понякога в отрицателен смисъл/. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

9 Boicho Boichev | 01.06.201410:08

Тия безсмислени писаници се приписват на Цар фердинанд, без абсолютно никакво основание.Това е фалшификат, напискан от мошеници и предназначен за наивници.Годините на царуването на Фердинад І са най съзидателните години за България, погледнете в София какво е построено по това време, а и в цяла България- от Евксиноград до "Александър Невски", и го сравнете с построеното след това- почти нищо забележимо.Фердинанд е крайно амбициозен, и поставя основите на една Велика България.Която не се осъществява, но не по негова вина.Ще дойде време , и историята ще оцени по съвсем различен начин фигурата на цар Фердинад и неговото управление.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.07.2011, 03:12

8 djeisanborn | 01.06.201408:14

Автопортрет на един цар (политик)

От всички неща в твоето царство народът е най-маловажното.
Аз никога не съм скривал презрението, което ми вдъхва народа. Колкото повече се показвах презрителен и високоморен пред народа, толкоз повече той показваше страхопочитание пред мен.
Ние произхождаме от чужда династия, чужда на българската кръв и душа, ние нямаме нищо общо с тази долна раса, нашите интереси са гарантирани от тоя народ поради неговият страх и сервилност.
Трябва да се вземе от народа, колкото се може повече пари. Българският народ е крава, която трява да доиш до изтощаване.
Царедворците са блюдолизци и колкото повече ги обсипваш с подаръци и пари, толкова по лигави и глупави стават. Мен трябва да ме заобиколят глупци, защото това ми доставя неизмеримо удоволствие, с тях мога да си правя каквото искам...
Подготвяй марионетки, чиито глави народът може да чупи.
Най-опасните граждани на едно царство са хората, които знаят добре да пишат. Един цар трябва да се пази от тях като от дявола. Ако ги оставиш да се приближат до теб, те могат да те продадат като юда, без да се усетиш. Те ще забележат у теб всичко, което глупците не виждат.
Мислителите и историците не могат да се изпъдят от царството, нито да се затворят, нито да се избесят. Това е едно голямо нещастие за царете. Най-отвратителното средство против такива опасни хора си остава все пак отровата, не забравяй, че и изпълнителите на тази процедура трябва да се унищожават.
Някои от тия хора добре би било, ако не можеш да ги унищожиш, дай им тлъсти служби и ги приближи към себе си, за да ги компроментираш.
Политикантите нямат време да се задълбочават в познания; те живеят от трохите на мислителите и историците, с огризките на ума им.
Тъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.
Народът е като едно добиче: колкото повече го удряш, толкоз по бърже върви към целта, която ти си определил. Народът трява да е в по-голямо бедствие, за да не може да си вдигне главата никога.
Банални, обикновени мисли и малко думи – ето какво прави един цар загадъчен. Говори малко и се изказвай още по-малко. Това е алфата и омегата на мъдростта на един цар. Трябва да говориш и при все това да не кажеш нищо.
Честността няма нищо царско. Тя не се ползува с достъп в нашата династия, а аз лично прекарах 32-годишно царуване без нея.
Лицемерието е основната добродетел на царете. То е много тачено в нашия, в Кобургския род.
Трябва да лицемериш, да се показваш навсякъде снисходителен, като че си наравно с народа – каналия.
Бъди лицемерен и умей да лъжеш, но да лъжеш искрено. Повтаряй пороците и разврата си, но показвай се пред народа скромен и безкористен.
Нашият Кобургският род е род на развратници и заради това европейските престоли се падат повече на нас, гладни и ловки авантюристи.
Царят трява да бъде голям комедиант в практикуването обрядите на религията. За тълпата трябва да се преструваме, че сме най-фанатици христяни.
Спараведливостта е една гола дума. Ние трябва да се ползваме от нея, но никога да не полагаме живота си на нейните предписания.
Идеалите са създадени, за да затъпят простолюдието. Умей да движиш тия идеали според интересите си и показвай в тая игра повече сръчност, от колкото добросъвестност.
Дългът е моралът на слабите и подлеците, а честността – морал на глупците.
Добрината е тожа един смел идол, милусърдието е нейна сестра, още по-кекава. Сантименталността е за бакалите, които четат Анна Карима.
Патриотизмът служи да оправдае войните и да узакони военните разходи. При държавните доставки аз си пълнех джобовете.
Ако усетиш в гърлото ти сърце, което тупти, направи като мен: унищожи тоя извор на слабост.
Видох около мен катастрофални падения, престъпления, кръв, мизерия. Видя ли ме някой да заплача? Видя ли ме някой да проявя съжаление? Бях напълно равнодушен, предаден на егоизма си, извор на човешко величие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

7 Bulgarski_Colombiec | 31.05.201423:31

Какъв Балансьор, та те ще вземат цялата власт ако можеха.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

6 kovatz | 31.05.201422:57

И да е казано, трябва да се разбира, че вариантът е разумен, а не Местан по принцип.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2014, 14:07

5 voxy | 31.05.201422:56

Тъпо е да се съпоставят европейските избори с активност 35% с парламентарни където ще достигне 55%. Който не вярва да проследи резултатите 2009 европейски, 2009 парламентарни, 2013 парламентарни и сега европейските.
По-високата активност е ясно че ще намали значително резултата на партиите разчитащи на контролиран, купен или твърди ядра като ДПС, ББЦ, БСП, съответно ще го увеличи най-вече за ГЕРБ, Реформаторите и някоя друга алтернативна партия.
Аз бих прогнозирал 37% за ГЕРБ, 10% за Реформаторите, 16% за БСП, 9% за ДПС, 8% ББЦ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

4 daysydogy | 31.05.201421:54

Този вариант според Костов (е бил споменат и от Лютви Местан, и това) е „гласът на разума".
„...е бил споменат и от Лютви Местан, и това...“ е вметнато, а не е казано от Костов!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

3 kovatz | 31.05.201421:18

Казва го, но извадено от контекст звучи доста подвеждащо. Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 31.05.201419:18

Аман от тъпи журналисти - Костов никъде, ама никъде не казва „Местан е гласът на разума“!?!?! Окъде го измислихте това заглавие ..............заглавят манафите!!!
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 31.05.2014, 16:46

1 Nick | 31.05.201417:06

И ГЕРБ, и БСП са губещи, това е факт. Да не говорим за по-малките формации като АБВ и РБ. Що се отнася до ДПС, нарастващото им влияние се дължи на начина, по който си купуват гласове по селата - индиректно, с прикрити дарения и прочее. Лошото е, че хората се връзват на такива подаяния на дребно, а никоя от партиите в парламента не се интересува от хората в провинцията. Те се откъснаха от хората и провеждаха кабинетна политика. Но България не е само София и колкото по-скоро си дадем сметка за това, толкова по-добре.
   

оценка

+4 -1