Държавата ще си иска парите за логото | webcafe.bg
newscafe

Държавата ще си иска парите за логото

Webcafe.bg, по БТА
03.10.2013, 16:26 (обновена 03.10.2013, 17:55)
българия

Платихме 1.4 млн.лв. за изработване на ново лого, с което страната ни да се представя като туристическа дестинация

Държавата си иска обратно парите за изработване на несполучливото й лого, с което трябваше да рекламираме туризма си пред света.

Въпреки изхарчените 1.4 милиона лева, новият бранд срещна вълна от критики, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че няма да го използва.

Новото лого се оказа почти точно копие на тези на Киргизстан и на Одеса, а след скандал бе върнато за доработка.

Символът получи прозвището „яйца на очи", а розата върху него е идентична с тази от логото на БСП. Целият нов български бранд бе критикуван от Съюза на художниците, а студентите предложиха да направят ново срещу символичната сума от 1 лв.

Проучват се възможностите да бъдат поискани част от вложените средства за логото, обяви във Варна заместник-министър Бранимир Ботев.

Той е поискал правната дирекция в МИЕТ да намери начин за прекратяване на действието на договора с фирмата - създател, както и вариант тя да възстанови получената сума.

Това е "Обединение за бранд България", което спечели поръчка от 1.6 млн. лв. по оперативната програма "Регионално развитие" за разработката на бранда, част от който е и логото.

Бранимир Ботев определи конкурса като "много интересен", настоявайки че въпросът с националния туристически бранд все още не е изчерпан.

Предишният заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов представи логото с обяснението, че са били направени проучвания и тестове сред 2000 български и чужди туроператори, а също туристи в 11 държави.

Оказа се, че цялостната стратегия за туристическия бранд е създадена от 50 различни специалисти от 7 държави.

Oще: бранимир ботев  лого  миет  обединение за бранд българия  туризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани