Синдикати и работодатели настояват КТБ да се оздрави | webcafe.bg
newscafe

Синдикати и работодатели настояват КТБ да се оздрави

Newscafe, по „Сега"
09.08.2014, 11:36 (обновена 09.08.2014, 14:18)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

„Ако незабавно не бъде разработена и приложена подходяща оздравителна програма, не след дълго принудителното спиране на двете поставени под особен надзор банки ще направи спасяването им невъзможно, а несъстоятелността им - неизбежна", пише новият експертен съвет

Работодатели и синдикати обединяват усилия в търсенето на най-добрия изход за ситуацията с Корпоративна търговска банка. Членовете от експертния консултативен съвет към Национално представителните синдикални и работодателски организации създават звено по проблемите на икономическата група КТБ, което трябва да разработи и да предложи балансирано рационално решение, става ясно от декларация до медиите.

Сред членовете на експертния консултативен съвет са бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, финансистите Красимир Ангарски и Емил Хърсев, юристите Румен Радев и Тодор Табаков, предприемачите Огнян Донев и Сашо Дончев, които оглавяват две от големите работодателски организации, бившият подуправител на БНБ Румен Симеонов и Камен Тошков - бивш шеф на "Банков надзор" в БНБ.

Те са на мнение, че няма данни за несъстоятелност на проблемната банка и че тя може и трябва да бъде оздравена чрез „разумни мерки и временна финансова подкрепа", като посочват още, че дъщерната й „Креди Агрикол България" дори е готова веднага да заработи без чужда помощ.

Експертите са убедени, че ако се стигне до отнемане на лицензите на двете банки от групата КТБ, загубите при такъв сценарий ще бъдат значително по-големи от тяхното оздравяване и стабилизиране. „Здравият разум налага да се опитаме да избегнем този пореден тежък удар върху българската икономика", пишат те, като уточняват, че са застрашени хиляди фирми и заетите в тях.

Протест пред БНБ

Междувременно вложители в КТБ, които са създали Facebook група под наслов "КТБalive", се готвят за протести. В групата участват участват вложители, служители и цели фирми, пострадали от кризата в банката.

"Възникналите сериозни проблеми с Корпоративна търговска банка (КТБ) и поставянето й под специален надзор от органите на БНБ, чрез който е замразена цялата дейност на банката, създават изключително сериозни и тежки проблеми на нас, вложителите, добросъвестните кредитополучатели, фирми и др.", твърдят те.

"От всички досегашни действия на компетентните органи виждаме, че те нямат никакво желание да работят по европейски и освен размотаване и препращане във времето на решението на проблема, друго не се случва", коментират вложителите.

Групата организира протест пред БНБ в понеделник от 15:00 часа, на който ще поиска проблемът да бъде решен в сроковете, в които много по-тежки проблеми бяха решени в съседна Гърция, Кипър и Португалия.

„Ние не сме по-малко европейци от вложителите в техните страни и считаме, че след като техните проблеми са решени за дни и седмици, е недопустимо нас да ни баламосват вече 2 месеца!

Искаме българските институции да работят по европейски, като направят така, че да получим достъп до сметките си още в следващите дни, както стана в горепосочените страни", пишат вложителите.

„Апелираме към вашата подкрепа за начинанието, тъй като решаването на този проблем не засяга само нас, а всеки член на българското общество, тъй като колкото повече решението се отлага в бъдещето, толкова цената му ще бъде по-висока и поета от всички нас - европейските данъкоплатци в България."

Oще: facebook  банка  бнб  вложители  емил хърсев  корпоративна търговска банка  криза  ктб  огнян донев  протест  сашо дончев  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани