Парламентът сложи таван на лихвите по потребителските кредити | webcafe.bg
newscafe

Парламентът регулира с таван бързите кредити

Webcafe.bg, по Фокус, БНР
28.03.2014, 14:25 (обновена 28.03.2014, 15:06)
кредитна карта

Парламентът сложи таван на лихвите за потребителските кредити и сви таксата за предсрочно погасяване в опит да се справи с множеството нарушения при т.нар. бързи кредити. Ако получателят на кредит реши да го покрие предсрочно в рамките на първата година, тогава ще заплаща такса в размер до 1 процент от отпусната му сума.

Депутатите приеха, че лихвата и всички такси по заема не могат да надвишават повече от 5 пъти законовия лихвен процент. Той се изчислява на базата на основния лихвен процент, определян от БНБ.

Социалистът Георги Кадиев сметна, че така таванът на всички потребителски кредити ще е 50.5 на сто.

„Това обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева - сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме, ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно", обясни той.

Кадиев призна, че поправката е срещнала съпротива от страна на банките, но не разбирал позиция им. „Това реално не ги засяга, защото техните лихвени проценти са далеч под 50. Това засяга тези кожодерски фирми за бързи кредити, които в много чести случаи стигат и до 1200 % или 100 % на месец. Имало е такива случаи, в които взимате 500 лева, след един месец дължите 1000, след една година - 5000. В момента спираме това нещо", похвали се Кадиев.

Депутатите приеха на второ четени промените в Закона за потребителския кредит, според които таксите за управление и усвояване на кредита отпадат. В закона се запазва таксата за одобрение на кредита.

С промените се въведе таван от 50% на годишните разходи за лихви и такси по потребителските заеми. С окончателните промени се разшири обхватът на Закона за потребителския кредит и за кредити под 400 лева.

Регулирането на кредитите под 400 лева ще предостави еднаква защита на всички потребители, независимо от стойността на отпускания кредит, подчертаха вносителите.

Oще: банки  бързи кредити  икономика  кредити  лихва  народно събрание  потребителски кредити  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани