Германски политолог: Защо излязохте чак сега на улицата | webcafe.bg
newscafe

Германски политолог: Защо излязохте чак сега на улицата

Webcafe.bg, по БГНЕС
17.03.2013, 14:53 (обновена 17.03.2013, 18:37)
Зима

Снимка: © Стоян Георгиев

Добрата новина е, че хората са се активизирали и вече не се примиряват с участта си на жертви на нещастните обстоятелства, свързани с кризата и бедността

"Учудвам се, че българите излязоха да протестират чак сега, щом социалното им положение е критично от години", казва германската политоложка Регине Шуберт пред БГНЕС. Тя изтъква, че затягането на коланите е довело до обратен ефект.

"Много от българите живеят под прага на бедността. Като това, че не могат даже да си платят сметките, е само една от причините за протестите. И без това ниските пенсии в България не бяха актуализирани според инфлацията.

Правителството на Бойко Борисов призна едва след оставката си, че строгата политика на икономии в тези мащаби е грешка", отбелязва Регине Шуберт, която ръководи софийското бюро на близката до германските социалдемократи фондация "Фридрих Еберт".

Според нея добрата новина е, че хората са се активизирали и вече не се примиряват с участта си на жертви на нещастните обстоятелства, свързани с кризата и бедността. "Надявам се, че българите няма отново да изпаднат в апатия и ще продължат да се борят за своите интереси и убеждения и интересите на обществото.

Протестите не могат да продължават вечно, но протестиращите могат да упражняват по друг начин влияние върху политиката, като учредяват сдружения и инициативни групи. Гражданските формирования трябва да функционират като групи за натиск, които съветват управляващите, а при нужда са в състояние да отстояват ефективно правата на хората", предлага Регине Шуберт.

"Случващото се по улиците и площадите в България през последния месец е специфично за страна, чиито граждани са убедени, че никой не ги представлява във властта и са изоставени от политическата класа. Исканията на протестиращите наистина са многостранни, но те имат и нещо общо - бунтът срещу възприеманите като несправедливост обстоятелства", смята германската политоложка.

"И германците излизат на протести, но акциите им са целенасочени, а аргументите - добре подготвени и артикулирани. Друга съществена разлика между ситуацията в България и Германия е, че германските граждани не са изгубили усещането си, че имат действено, а не само формално представителство във властта. Затова на нашите протести исканията не са за смяна на политическата система, а за решаването на конкретен въпрос", констатира Регине Шуберт.

"Заради "затягането" покупателната сила на населението и възможностите за инвестиции намаляват и това затруднява икономическия растеж. Българската икономика няма как да осигури увеличението на заплати, пенсии и социални разходи, ако е потисната чрез намаляващото потребление и бедността. А без нови инвестиции и икономически растеж се влиза в порочен кръг, който поражда нова бедност, а с това - и нови протести", смята шефката на софийското бюро на фондация "Фридрих Еберт".

"В България основен проблем е разделението между политици и граждани. Партиите би трябвало повече да се вслушват в гражданите и да станат действителни изразители на техните интереси, но пък гражданите са длъжни най-малкото да бъдат готови да разговарят с политиците", твърди германската политоложка.

Тя дава пример с Германия, където на последните избори социалдемократите събрали едва 23 процента от гласовете. Анализът на изборните резултати разкрил причината - социалдемократите са се дистанцирали от исканията на гражданите.

За да бъде спрян този опасен за най-голямата лява партия в Германия развой, ръководството й решава да организира граждански конференции в цялата страна - за да могат хората да предадат на политиците конкретни си искания, които да влязат и в програмата на партията за предстоящите избори. "Това е пример как една партия може да си върне доверието на гражданите", посочва шефката на софийското бюро на фондация "Фридрих Еберт" Регине Шуберт.

 

Oще: бедност  бойко борисов  граждани  криза  политици  протести  регине шуберт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

17 KingoftheROAD | 21.03.201308:29

Бички, разбирам те добре какво имаш предвид, но не приемам да замърсяваме за щяло и нещяло родна реч омайна сладка с всякакви "аутманджи" ако и ти ме разбираш добре. България! на бира

С чужденците можем да си говорим на каквито езици искаме и каквито трябва, но само родния ни език все още не е омазан така, както повечетно неща в момента в България. България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

16 Bichkiiata | 20.03.201315:05

Пътният крал

Думата " възлагам" покрива едва 1/10 от реалният смисъл на "outsourcing". Абе трудно ми става вече да обяснявам, спирам щом сте толкоз инат ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

15 KingoftheROAD | 20.03.201310:37

Бички - " Nadezhda Yozova
Питам се защо непрекъснато се използва понятието "аутсорсинг"? Ние си имаме адекватно и разбираемо във всяко отношение понятието "възлагане".
Просто,ясно и разбираемо."
Възлагане на външни фирми, организации и тн..... Не е 1:1 с инглеца, но защо трябва да НЕПРЕМЕННО да си замърсяваме езика, и то зорлин?
как думаеш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 19.03.201322:21

Alexander Karadjov

Новите думи идват обикновенно от новите технологии в човешката дейност, които пък от друга страна не се създават в България. Просто е. Както казах, самите французи, които са най-яростно предпазващата нациия от навлизането на англицизми във френският не могат да мърдат. При тях правилото е в случай, че е глагол просто му добавят едно "-er" за да го набутата в глаголите от 1-ва група ( най-лесно спрягащата се) и до там. Чакам някой да ми даде описание на "оutsourcing" с една, две или три думи на български. В самият английски тази дума няма синоним.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2012, 15:57

13 Alexander Karadjov | 19.03.201322:09

"Ебавайте си майките, неразумни юроди, дето се срамите да говорите на родния си език!"

Все едно чета Паисий.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2013, 21:45

12 Nikolai Tsekov | 19.03.201321:55

Моля редакторът да поправи една грешка в началото - интервюто е дадено за Дойче Веле а БГНЕС само е препечатал текста от интернет-страницата на българската редакция на германската медия! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

11 Божидар Гюлмезов | 19.03.201320:18

Германски политолог: Защо излязохте чак сега на улицата
----------------------
защото вече нещата са буквално на живот и смърт за почти цялата маса. Ако продължаваше поетапното заколения на етноса и държавата, можеше още 20-30 години да се продължи в същия дух, и овцете да се сетят чак когато всички вече са минали под ножа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 19.03.201316:36

Вчера синът тренираше с отборът им за плейофите в детската лига (хокей на лед ) до мен седи един друг баща с който си говорим, колко да мине времето. Оказа се, че е в маркетинга и продажбите на фирма за хранителни продукти, пътува къде ли не по светът за да прави сделки. Че той ми разправя, разходът за трудът и доставката от България е по-евтин отколкото това ако стане от Китай. И в същият разговор самият той ми разправяше преди това, че в Северен Китай трудовите взаиоотношения са нищо повече или по-малко от класическо робство. Просто се втрещих.
Аз също се дразня от копиране на англиски думи и изписването им с кирилица, да питам обаче как ще преведете само с една дума outsourcing. На български би следвало да е "изнасяне на дейност извършвана от предприятие извън територията където е установено/създадено", просто това е измислено и е прието директно, същото се прави и във френският.

Като стана въпрос за outsourcing , между другото знаете ли, че вече много болници в УСА и Канада, които ползуват лекари-рентгенолози в Индия. Просто пращат по интернет рентгеновите снимки там за анализ и после се връщат братно с диагнозата. Заплатата на един лекар рентгенолог там е 50-60 хил годишно плащана от канадската или американската болница, а в Канада 200 0000 $. В този контекст, защо това да не се прави и от българи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

9 Fedar | 19.03.201314:52

5 Nadezhda Yozova | 19.03.201310:06
Питам се защо непрекъснато се използва понятието "аутсорсинг"? Ние си имаме адекватно и разбираемо във всяко отношение понятието "възлагане".
Просто,ясно и разбираемо.
Или се цели с използването на чуждици да имитира начетеност , професионализъл и ... не знам ли още какво.
-=----------

Надежда, Надежда, само този "аутсорсинг" да беше, лесно ще го преглътнем. Все пак си е икономически термин и се използва в този си вид в повечето езици. Но за съжаление къде-къде по-големи "бисери" ни заливат. Само в този сайт вчера и днес попаднах на следните полезни изкопаеми: "ноторен", "асертивен", "вирален"....

На тия псевдо-интелектуалци и хипстъри мога само да им кажа на чист български без никакви чуждици:
- Ебавайте си майките, неразумни юроди, дето се срамите да говорите на родния си език!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 19.03.201313:53

Споделянето на германския опит може да е от голяма полза, но само ако бъде чуто освен от гражданите, и от политиците. По всичко личи, че гербавите физкултурници са си наумили чрез силови методи, прилагани от служители на МВР да вземат преднина на предстоящите избори, без ни най-малко да разгледат причините за недоволството. Определено смятам, че милиционерщината на гербавите ще навие пружината на все по-задълбочаваща се политическа криза и гржданско недоволство.
Но другата страна на нещата е, че твърде много мишоци и дегенерати ще продължават да дават законност на подобни действия, и ще продължават да сипят обвинения към предишни и следващи в отчаян опит да се отърсят от собствената си отговорност.
Оществтото предстои да преживее тежък катарзис, докато най-накрая започне да различава контурите на действителността и намери разумни средства за решаване на настоящите проблеми.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани