"Репортер": Бащата на Николай Младенов - шифровчик от разузнаването | webcafe.bg
newscafe

"Репортер": Бащата на Николай Младенов - шифровчик от разузнаването

Webcafe.bg
05.10.2012, 16:15 (обновена 05.10.2012, 16:32)
николай младенов

Публикация разкри, че бащата на външния министър Николай Младенов е бил кадър на ДС

Вестник "Репортер" разкри, че бащата на министъра на външните работи е работил като шифровчик на Първо главно управление на Държавна сигурност, т.е. разузнаването.

В служебния архив на Първо главно управление на Държавна сигурност авторът на публикацията Антон Тодоров е открил документ, който, по думите му, "най-накрая слага точка по въпроса какъв е бил бащата на днешния ни външен министър и какво е правил". (Факсимиле от документа е приложено към публикацията в изданието.)

Евтим Николов Младенов е бил подполковник от Държавна сигурност, шифровчик в Първо главно управление или външното разузнаване.

"Ето какво пише в този документ, който може да се открие във Фонд 9 - Опис 4a - a.e.406 на служебния архив на Първо главно управление:

"Предложение, рег. №22134, от 30.12.1986 г. Строго секретно!

Относно: Изплащане на допълнително месечно възнаграждание по условията на Постановление на МС №44 от 17.07.1986 г. на служители от ПГУ - ДС, изпълняващи шифрова работа.

Във връзка с изпълнение на Заповед № I-174 от 20.Х.1986 г. на Министъра на Вътрешните работи, предлагам:

I. На основание т. 5, буква "а" от горната заповед да се изплаща допълнително месечно възнаграждание на служители от ПГУ - ДС, считано от 01.09.1986 г., както следва:

с 30 лв. /до 15 г. ш.стаж/

1. Подп. Костадин Динков Димитров

2. Подп. Иван Владимиров Гогов

3. Подп. Кирил Сергиев Миланов

4. Подп. Евтим Николов Младенов

Авторът припомня, че Евтим Николов Младенов е покойник, никога не е обявяван от Комисията по досиетата и поради това личното му дело е недостъпно. Но... следите остават.

"Бащата на Николай Младенов е родом от монтанското село Горна Вереница, където наследниците му имат все още къща (неговият брат Младен Николов и чичо на днешния външен министър също е бил дипломат. Започва кариерата си в Москва, а след това е посланик на България в държави от Латинска Америка).

Евтим Николов Младенов е останал със средно образование, както сочи друг документ от служебния архив на ПГУ-ДС във Фонд 9 - Опис 4а - а.е. 23. Там на стр.133 може да се намери ЗАПОВЕД на МВР ПГУ - ДС, № 410, от 16.07.1982 г. в която пише: "Преназначавам служители от Първо главно управление-ДС, считано от датата на издаване на заповедта както следва:

"Подп. Евтим Николов Младенов, старши разузнавач, със средно образование, на длъжност инспектор, със заплата за длъжност 225 лева". В йерархията на външното разузнаване той става партиен секретар на първична партийна организация във външното разузнаване.

В периода 1979-1984 г. в Дамаск Николай Младенов е учил във втори, трети и четвърти клас (а една от неговите учителки по това време в посолството е била майката на Владимир и Боян Чукови), пише в материала. По-късно, когато бащата е в посолството ни в Холандия, Младенов вече учи в гимназия на компанията "Шел", става ясно от статията. И понеже тази гимназия е била елитна и скъпа, външното ни разузнаване е доплащало обучението му.

Oще: баща  дс  министър  николай младенов  публикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

22 scuba | 08.10.201201:31

В Библията е казано,че Бог ще въздава до седмо коляно.А Николай Младенов е само второ коляно от Държавна сигурност.За поведението му има само едно обяснение,изразено в много сложната българска поговорка-"Хубава мома род няма".Ако някой я разбира,нека да ми пише.
Николайчо очевидно се изживява като мома.
Е,да са му честити твърдите (привърженици)!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

21 daysydogy | 07.10.201214:18

Родил съм се свободен и такъв ще си умра, независимо от плюнките които прочетох набързо, нито се чувствам втора ръка човек, нито съжалявам за годините преживени в „лагера“ България - просто такъв ми е бил късмета.
Хората ще се свършат, но глупостта им - НЕ! Как не разбирате, че все още живеем в социализЪма, където зависиш от някой глупак, а не от това което носиш в себе си...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

20 Boicho Boichev | 07.10.201211:57

А дразнещото за Николай Младенов е , че точно пък той се писа най-големия враг на ДС, където е работил баща му и откъдето е ял хляб през целия си живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

19 Boicho Boichev | 07.10.201211:55

Бележки за езикова гимназия .Глупости.На себе си ли да вярвам, че никой не ми е искал такова нещо.
С такива врели -некипели лъжи само се скрива истината.А истината е , че за гимназия или техникум никога никакви бележки не са искали.
Исакаха после , и то за определени специалности на висшето образование.Примерно да ми каже някой че е завършил МИО по онова време без да е бил партизански внук-лъже.За Симеоново проучваха до девето коляно, не слушайте Бойковизмите, че дядо му го утрепали комунистите след девети, пък него го приели в симеоново-невъзможно е да е истина.за военните училища също. Право да те приемат се искаше разрешение от окръжния комитет на БКП.После правистите са ги водели там на отчет, и оттам са казвали кой като какъв да работи, кога и кой да се издига и т.н.
Общо взето това бяха ограниченията-право, мио и мо, милиционерските и военните училища.за медицина и за техническите, и за даскалските и всички останали не искаха "бележки" , щото съзнаваха че покрай "техните" някой трябва и да работи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 16:38

18 Федор Венедиктович Езерский | 06.10.201221:29

Малий! Ужаст! Бащата на външният ни министър е бил щатен от външното разузнаване! Че от това нагоре и подполковник! И дори е предавал шпионска информация с морзов код! Или май не е шпионска, ами е разузнаваческа информация. Нали добрите бяха разузнавачите, а лошите бяха шпионите? А не разбрах, тази шпионско-разузнаваческа информация, която е предавана по радиостанцията в полза на България ли е била или е била за Филан Кишията?

Ама иначе, да! Псулютно разбирам афторът- Николайчо Младенов, Амаха! Ще точи от държавата заплата като министър! Не го е срам! Син на комунист и шпионин, агент на ДС и КГБ! Вън! Веднага да се увОлни от Външно министерство и да се командирова на хляб и вода в оня гьол - "БеляНЕ"!

Докарах ли ги приказките като Демократ за силна България и горда синя бабичка - антикомунистка? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

17 Кака Мара | 06.10.201221:24

"Бях отличен ученик и исках да уча в английската гимназия, но не ми дадоха бележка от РАЙсъвета, защото баща ми беше никой... в такъв РАЙ живях младите си години.."
Аз , доколкото сеи спомням, за английската и за останалите т.нар."елитни гимназии", разбирай математическат и другите езикови( без руската, там се влизаше по успех" никой не щеше бележки.Е, имаше едно неприятно нещо, наречено "приемен изпит" ( български език- отговор на литературин въпрос, излираш от две теми, и математика- три задачи: аритметична е мин. три подусловия, задача с думи- нали се сещате, дето две тръби пълнят един басейн за еди колко си време, два влака се срущат по някое си време и разни работници правят тротоар , и геометрична, също 2-3 подусловия).Вярно, кандидатите бяхме разделени на групи- деца на АБПФК, деца на работници ( тук бяха и децата на партийни секретари, водеха ги" работници", и селяни, и обикновени деца, дето майките и бащите им са учители, лекари, инженери...Доколкото си спомням, с бележки се е кандидатствало 50- те години, ама то тогава и английските гимназии не са били от особено предпочитаните, отличните ученици са се биели за техникумите по механотехника и т.н..
Не, че др.Младенов не е мишльо, който се е възползвал от привилегията да учи в елитно училище за сметка на българският данъкоплатец, пък сега демократства ли демократства, ама пък и неосъщественият ученик в английската е лапал мухите- нали уж имал роднини, дето още си ядат надеплените долари от задграничните командировки....
Бе ,н що не ми се връзват воплите на пострадалия от режима с времето...Въпросният коментатор доги трябва да е пенцийка отдавна вече... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

16 иван | 06.10.201211:53

Някой си нямат представа, какво беше по онова време, и си въобразяват, как те, с оръжие в ръце щяха да се противопоставят на комунистическата държава и в една обречена битка да пожертват младия си живот в името на демокрацията и свободата.

Колкото до това, че това им беше работата на служителите от ДС и те не заслужават презрение като „доносниците”, това е върхът на цинизма.
Тези, които решаваха, кой да бъде унищожен физически или морално, които скалъпяваха лъжливи обвинения за да пращат тези, които мислеха различно в лагерите и затворите, те си вършели работата!

А техните жертви, тези които чрез насилие, провокации и изнудване бяха пречупени, заслужават презрение!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

15 Rodrigo Diaz de Vivar | 06.10.201208:59

@daysydogy
" ... хората след заветният девети живееха (и аз включително, бях дете) на купони, а за тях имаше закрити магазини, да им имам и идеологията и службата на ползу роду..."

Добре де, ... ами като поотрасна малко, 'що не хвана един пищов и една сопа и не ги изпозастреля всички тези "мекерета", които не те пуснаха в английската гимназия, а си стоя на дупето, мигайки плахо като мишок?

С какво достойно поведение от него време можеш да се похвалиш?
Нещо направи ли за имаш право сега да мрънкаш?

Ама за някои работи трябва да имаш сърце и дупе.
Като ти липсват, по достойно е да си мълчиш.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

14 на майка ти пИтката | 06.10.201202:34

Не е морално някакво синче, което благодарение на работата на баща си да дешифрира партийната повеля от Москва, обикаля чужбината на народни разноски, докато българите се чудят с 220 лева кое по-първо, сега да сипе лайна срещу комунистическия режим и да се прави на "десен". А да не говорим, че досега веднъж не се е намесил да защитава българските национални интереси, но за сметка на това за израелските, американските и турските мре като Матросов на амбразурата.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 05.10.201223:52

то сите са от това котило... ченге до ченге. целата "държава" си им е бащиния
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани