Едва 24% от българите са доволни от стандарта си на живот, оптимистите за развитието на България са само 9% | webcafe.bg
newscafe

Гроздовете на гнева зреят в две трети от нацията

Webcafe.bg
20.04.2010, 09:45 (обновена 20.04.2010, 11:16)
Акордеонист

Снимка: © Стоян Георгиев

Нещастни по природа ли са българите, вечно недоволни или зле управлявани, че само 24% са доволни от стандарта си на живот...

Недоволни, фрустрирани и нещастни се оказват две трети от българите, тъй като едва 24% са доволни от стандарта си на живот.

По-малко от една четвърт са са доволниците от стандарта си на живеене, съобщи  международната организация за социологически проучвания Галъп в проучване, публикувано на интернет сайта. Анкетата е извършена през декември 2009-януари 2010 г.

По този показател нацията ни се нарежда на последно място в група, която включва седем бивши социалистически страни, сега членки на Европейския съюз - България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Латвия и Литва. Те също живяха социализма, но са по-щастливи от нас.

Анализът на Галъп е фокусиран главно върху Полша - заради трагичните събития в края на 10 април, и се основава на сравнението по някои показатели с останалите държави в представителната група страни.

На първо място по показателя "удовлетвореност от стандарта на живот" е Чехия, където 69% от анкетираните са обявили, че са доволни от начина, по който живеят. Полша е на второ място с 66% от анкетираните удовлетворени от жизнения си стандарт. "Доволните" в Румъния са 42 на сто.

Оптимизмът също е по-голям при по-доволните. Под една трета - 31 на сто, от поляците смятат, че стандартът им на живот се подобрява. На второ място по този показател е Чехия с 24 на сто. България е на пето място със 7 на сто след Румъния - 17 на сто, и Унгария - 13 на сто. На последно място е Литва, където тези оптимистични схващания за перспективите напред изповядват едва 4 на сто от анкетираните.

Поляците са най-големите оптимисти за развитието на държавата си - 28 на сто смятат, че икономическото състояние на страната им се подобрява. Логично в държава, която има най-големият икономически растеж в ЕС за 2009 г. от 1.7% и е единствената страна в общността, успяла да избегне рецесията.

В България оптимистите са едва 9%. В Литва нито един от анкетираните не е заявил, че очаква икономическото положение да се подобри.

Oще: българи  галъп  живот  проучване  стандарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.