Църквата награди кмета на Пазарджик Тодор Попов и прокурора Стефан Янев заради хомофобията им | webcafe.bg
newscafe

Църквата награди кмет и прокурор, забранили гей парад

Webcafe.bg
20.08.2010, 13:01 (обновена 20.08.2010, 13:34)
Митрополит Николай

Снимка: © БГНЕС

Митрополит Николай - пазителят на православната нравственост и морал. Главата на най-голямата епархия у нас е известен с влечението си към лукса - като "Ролекс" за няколко хиляди лева, с какъвто се яви преди време

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и прокурорът Стефан Янев от Окръжната прокуратура в града ще бъдат наградени с най-високото отличие на Пловдивската епархия - орден "Свети апостол Ерм", реши епархийският съвет.

Предложението на награждаването им е направено лично от Пловдивския митрополит Николай, заклеймил и концерта на Мадона. Поводът е "тяхното достойно поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността".

Как са го отстояли? Кметът забрани гей парад в града, като въведе наредба за обществения ред, която забранява публичното демонстриране на сексуална ориентация на обществени места. А прокурорът разтълкува проявите на различна от хетеросексуалната ориентация като състояние като зоофилията, некрофилията и геронтофилията, което води до "отклонение от собствената ориентация". 

И двете постановки са отменени. Кметската наредба - от Комисията за защита на дискриминацията, прокурорското постановление - от Върховната административна прокуратура.

Епархийският съвет на Пловдивската епархия обаче е разгледал случая наред с обществената дискусия за провеждането на гей парад в Пазарджик и излязъл с позиция: "Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които бяха подложени Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция".

Епархийският съвет смята още, че чрез забраната за едно безнравствено зрелище, провеждано пред очите на децата и представляващо публично предизвикателство срещу брака, семейството и устоите на държавата, кметът на град Пазарджик е постъпил като отговорен държавник и добър християнин.

Пак според Епархийския съвет прокурорът Стефан Янев - чрез заетата от него професионална позиция, доказва, че когато бъдат разгледани през призмата на общоприетите ценности, правото и моралът могат да бъдат в единство и хармония, които са в основата на православното разбиране на правопорядък, почиващ на основите на вярата в Христа и изповядваните от православните християни ценности и норми на обществено приличие и ред.

Така духовниците заявява, че критиките срещу кмета и прокурора са несправедливи, а Българската православна църква в лицето на Пловдивската епархия трябва да ги подкрепи.

Епархийският съвет предлага отличията да бъдат връчени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на подходяща церемония в катедралния храм "Успение на Света Богородица" в Пазарджик на 6 септември 2010 г.

Oще: гей парад  епархийски съвет  кмет  митрополит  пазарджик  прокурор  свети апостол ерм  стефан янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

4 Българолюб | 24.09.201006:07

Просто са жалки нападките за часовника на отец Николай!Големи смешници сте !По скоро сте тръгикомични жалки поплювковци! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

3 Българолюб | 24.09.201006:00

Това доказва че църквата ни си върши работата и е на мястото си.Бог да дава живот и здраве на отец Николай за да служи все така самоотвержено и да ни бъде за пример!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 16:06

2 mike vader | 20.08.201017:09

Както е подхванала така яростно "меките китки" и Мадона, се питам защо прецеломъдрените ни синодални старци во главе с пловдивския ми/у/трополит Николай не проронват и слово за чалгаджийските оргии на столбичките на "Св. Ал. Невски" или на пъпа на централния площад на Пловдив, които пред очите на цялата общественост предлагат на воля женски прелести на невинните души, които с хиляди се стичат да ги гледат? Ами просто - защото чалгаджиите /техните продуценти/ си плащат пребогато и за всяко чалга събитие викат поп да ги опее. За това и светиня му мълчи. Че откъде му е златния часовник за 35 000 и джипа БМВ за 100 000?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 16:05

1 Svetla Encheva | 20.08.201014:35

Това защо не е в рубриката "Да го weba..."?
   

оценка

+0 -0