ЦИК залята от оплаквания за откраднати подписи | webcafe.bg
newscafe

ЦИК залята от оплаквания за откраднати подписи

Webcafe.bg, по Нова телевизия
15.04.2014, 09:34 (обновена 15.04.2014, 09:50)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Не е ясно дали ще има отстранени партии от изборната надпревара заради откраднатите подписи в регистрационните списъци

Централната избирателна комисия е залята от оплаквания за неправомерно вписани ЕГН-та на лица в регистрационните списъци на партиите за предстоящите избори. Примери за ЕГН-та с 10 еднакви цифри също фигурират в списъците за регистрация.

Лице с ЕГН 1111111111 се е подписало 6 пъти за регистрацията на "Атака", а човек с ЕГН 2222222222 е подкрепило Реформаторския блок.  От ЦИК обясниха че подобни примери са тест, оставен от "Информационно обслужване", за да се провери как функционира системата.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни пред Нова телевизия, че комисията няма право да разследва случаите на злоупотреби, а потърпевшите могат да се обърнат към Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

ЦИК изпълни своето задължение да предостави на всеки един избирател възможността да проверява на страницата на комисията дали е подкрепил някоя партия, каза Андреев. Той не отговори конкретно на въпроса дали партиите с нереални подписи ще бъдат отстранени от изборната надпревара. Андреев посочи, че към момента ЦИК не може да каже какво ще предприеме, тъй като хората са започнали отскоро да се оплакват от злоупотреби, а времето до изборите е малко.

"Ако това бъде установено, тогава вече ЦИК като орган трябва да се събере и да вземе съответното решение", каза той. Андреев отбеляза, че партиите и коалициите са администратори на лични данни, така че ако са допуснали незаконосъобразно поведение, да понесат санкция.

ЦИК отвори на 14 април специална секция в сайта си, в която всеки избирател може да провери дали данните му са използвани в подписките за регистрация на желаещите да се явят на евровота на 25 май.Веднага се появиха оплаквания на потребители, че имената им фигурират в подписките на различни коалиции и партии, сред които "България без цензура", "Глас Народен", БАСТА, и Реформаторският блок. Има сигнали и за „откраднати" подписи в списъците на ГЕРБ.

Чрез въвеждане на ЕГН всеки може да открие дали фигурира в списъците, събирани за допускане до изборите на партии, коалиции и инициативни комитети - необходимият брой за изпълнение на това изискване е 2500 валидни подписа.Заради липсата на такива ЦИК анулира регистрацията за вота на 25 май на три партии - Партията на българските комунисти, Българска демократична общност и Националдемократична партия.

Българите могат да проверят данните си в избирателните списъци и адреса на избирателната секция по електронен път, съобщи Министерството на регионалното развитие. Справката е достъпна чрез сайта на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

Oще: евровот  европейски избори  избори  партии  регистрация  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани