Триумение за кандидатите за патриарх | webcafe.bg
newscafe

Триумение за патриарх

Webcafe.bg, по БТА
16.02.2013, 14:22 (обновена 17.02.2013, 11:14)
Кръстове

Снимка: © Getty Images

На 24 февруари църквата ни трябва да избере патриарх. Предишният - Максим, почина на 98 години през ноември м.г.

След като вчера Светият синод избра Старозагорския митрополит Галактион за един от тримата кандидати за патриаршеския престол, днес зацикли по излъчването на останалите двама.

Името на Галактион стана известно след 16 тура гласуване. Той събра 11 гласа. За да бъде избран за кандидат на църковния събор на 24 февруари, всеки владика трябва да събере минимум 10 гласа - т.е. гласовете на две трети от членовете на Светия синод.

Соченият предварително за фаворит Варненски митрополит Кирил, понастоящем наместник-председател на Българската православна църква, събира по не повече от 4 до 7 гласа на всеки тур.

Според устава на БПЦ срокът за избирането им е до 24.00 ч. днес, обясни митрополит Йосиф.

Попитан има ли вероятност да се стигне до отлагане на Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, той отговори: "Както вървим, аз съм разочарован и може да се случи и това". По думите му "след това ще следва разруха".

Докато даваше изявление пред журналистите, Американският митрополит на няколко пъти се разплака. Той каза, че е "похарчил 15 000 долара за делегатите от неговата епархия от САЩ, Канада и Австралия, а двама от тях са вече тук".

Изборът на патриарх и неговата интронизация на 24 февруари са под въпрос и се осмелявам да ви кажа това, въпреки че "моите събратя митрополитите са против моето приятелско отношение към вас", заяви пред журналистите митрополит Йосиф.

Попитан има ли спорове между митрополитите на днешното гласуване, Американският митрополит описа ситуацията при избора по този начин: "Там е работата, че гледаме, усмихваме се, подхвърляме туй-онуй, но вече като че ли се доби една щампа".

В днешните гласувания не са включвани само Старозагорският митрополит Галактион, който вчера беше избран за един от кандидатите за патриарх, както и Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий, които нямат право да участват в избора, според устава на БПЦ.

Във всяко гласуване бюлетините са по 13, обясни митрополит Йосиф и добави, че не се анулира от гласуването събралият най-малко гласа митрополит и той участва и в следващия тур. Американският митрополит предположи, че в следващите часове може някой от митрополитите да реши да си тръгне от заседанието.

Попитан дали има лоби от четирима митрополити, които искат да саботират избора, митрополит Йосиф каза, че не може да цитира имена, но отбеляза, "че четири гласа се разхвърлят за митрополитите, които са си подали отвод".

Ако не можем да изберем и другите двама кандидати за патриарх, не може да има избор в неделя на 24 февруари и не може да има патриарх, коментира Американският митрополит.

Но все пак изборът се случи

В крайна сметка на 26-ия тур от гласуването Светият Синод избра Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския митрополит Неофит за другите двама претенденти. На 24 февруари сред тях и Галактион ще бъде избран новият патриарх.

Може би това, че нямам досие ми дава предимство, но аз съм си платил цената за това. Това каза пред журналисти Ловчанският митрополит, след като беше избран.

Може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности и скърби, но не мога да считам, че това, че нямам досие, ме прави по-добър и по-достоен от тях, заяви митрополитът.

По думите му "не бива с тези досиета толкова да се борави, но въпросът е какво има в тях".

Приемам днешния ми избор за един от тримата кандидати за патриарх като воля Божия и не мога да се откажа от това, което Господ ми възлага, заяви той.

Oще: галактион  избор  патриарх  свети синод  събор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 17.02.201315:30

Щом деда ти Галактион има шансове да става патриарх, то значи е по-добре вече да се водя католичка...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 17.02.201313:49

Ало, Кафето, триумение означав три умения!!!! и не е равнозначно на ТРИУМЕНЕ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

1 aryan | 17.02.201311:43

Много важен избор!!!
С налагането на коректен патриарх и последващото чистене на ДС от БПЦ , има реален шанс за промяна на мисленето на хората.Познавам много млади свещеници , които чакат да дадат своя принос към формирането на една здраво мислеща народност, но закачените им притурки от бившите репресивни служби ,пречат със всички възможни средства .БПЦ е богата и финансово независима ,и управлява съзнанието на една огромна част от населението,не случайно всички управляващи от прехода се отнасяха много внимателно с проблемите в нея.
Промяната в начина на живота започва с промяна в съзнанието и ако проявят митрополитите мисъл за бъдните поколения,може в най-близко време да имаме някакъв подем .
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани