От паметника на Левски се краде, килията му се затрива | webcafe.bg
newscafe

От паметника на Левски се краде, килията му се затрива

Webcafe.bg
29.10.2013, 10:19 (обновена 29.10.2013, 17:52)
васил левски

Снимка: © Sofia Photo Agency

За последните две седмици крадци задигнаха посред бял ден от части от красивите френски фенери, грифоните в основата на светещите стълбове и металните орнаменти

Столична община ще даде между 30 000- 40 хиляди лева, за да възстанови щетите от набезите на неизвестни крадци срещу паметника на Васил Левски, точният размер ще стане ясен от доклад до СОС до дни.

Само за последните две седмици крадци задигнаха посред бял ден от части от красивите френски фенери, грифоните в основата на светещите стълбове и металните орнаменти, съобщава в. "Преса", като се позовава на зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

Откраднатите железни елементи вероятно вече са в някой от многото незаконни пунктове за старо желязо, а може и да са вече претопени. Чак след като кражбата стана обществено достояние, хората на Йорданка Фандъкова се задействаха и направиха комисия за опис на изчезналите части.

Хубавата новина е, че според експерти от Музея за история на София, паметникът не се нуждае от основен ремонт, защото не са причинени конструктивни проблеми. Гранитната и металната част обаче ще бъдат почистени по три начина - ръчно, с пясъкоструйка и с химикали за добро съхранение.

Най-после ще има и охрана от 4 камери, които предстои да бъдат монтирани около светинята. Те ще бъдат наблюдавани в Центъра за видеонаблюдение през цялото денонощие.

Ремонт в НХГ унищожил килията му

Междувременно ръководството на Националната художествена галерия (НХГ) сигнализира, че приключилият миналото лято ремонт е унищожил ценни археологически пластове, както и килията, в която се предполага, че е бил задържан Васил Левски.

Килията се е намирала в някогашния Конак, върху чиито основи е построена сградата на двореца. Проблемът са белите стени в галерията, казват от ръководството, предаде bTV. 

Сградата на бившия дворец е построена върху основите на Конака, а в дълбочина е имало следи от гръко-римската епоха. През вековете от историята на сградата десетки наши и чужди архитекти за запазвали автентичните зидове. Сега, след ремонта, те не се виждат.

Въпросът дали са унищожени и от кого предизвика словесна престрелка между сегашни и бивши ръководства на галерията и на Министерството на културата. 

Исторически извори твърдят, че когато виенски архитекти започнали строителството на Двореца, 13 прохода водели в различни посоки от Конака. Предполага се, че тунелите са били запазени от антично време.

"Докато имаше все още възможност да се влезе, имаше римски свод на тунел, който върви към Арена Сердика. Нямам никаква документация от ремонта", призна директорът на НХГ Бисера Йосифова.

По белите стени вече се виждат петна от мухъл и нарушена мазилка. Въпреки влагата, в едно от помещенията са складирани тези картини.

От килиите, за които през 2007 г. имало проект да станат музейна зона, започвал конакът. Според Йосифова стените са безобразно са измазани.

Обвиненията са към предишното ръководство на Министерството на културата, по чието време е направен ремонтът. Той струва над 3.5 млн. лева - европейски пари, и беше завършен през юли м.г.

По думите на Вежди Рашидов обаче, проектът за реконструкция на царския дворец е струвал 240 000 лева и е изготвен още през 2008 г., по времето на Стефан Данаилов. 

"В проекта е предвидено да има фазер пред стените. Те не са унищожени. Ако те са имали възражения към проекта и това, което е долу, е трябвало да го направят като задание към архитекта. Аз съм намерил европейски пари и съм възстановил двореца", каза Рашидов.

Той разказва, че като министър не е виждал проект за създаване на музей в килиите в подземията.

"Няма никакви данни, че това е килия на Левски. Въпреки всичко, нищо не е унищожено", категоричен беше той.

Така се оказва, че в МК по едно и също време са съществували два проекта за подземията на бившия дворец. И двата са платени, но и взаимоизключващи се.

Oще: васил левски  кражби  паметник  столична община 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани