Лицата над 16 години, извършили дребни хулигански прояви, ще бъдат наказвани вече, освен с глоба и престой в ареста, и с безвъзмезден труд в полза на обществото от 40 до 160 часа | webcafe.bg
newscafe

Хулиганчетата вече ще работят "на ползу роду"

Webcafe.bg
08.09.2011, 13:22 (обновена 08.09.2011, 14:34)
деца

Снимка: © Getty Images

И с труд ще се наказват вече хулиганските прояви...

Лицата над 16 години, които са извършили дребни хулигански прояви, ще бъдат наказвани със задържане до 15 денонощия в структурно звено на МВР, глоба от 100 до 500 лв. и безвъзмезден труд в полза на обществото от 40 до 160 часа.

Това реши парламентът при приемане на първо четене на промени в Указ 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство, съобщи БТА. За промените гласуваха 86 народни представители.

Наказанията, налагани от районните съдилища по Указа за борба с дребното хулиганство, издаден през далечната 1963 г., вече ще могат да се обжалват в 24-часов срок пред окръжните съдилища.

Причината за промените не идва на добра воля, а под натиска на две решения срещу България - от съда в Страсбург и от Конституционния съд.

Депутатите решиха безвъзмездният труд в полза на обществото да се изпълнява по указание на кмета на общината по постоянния или настоящия адрес на наказания.

Работата, която трябва да бъде извършена, редът и начинът за нейното извършване, се определят от кмета, като се взимат предвид възрастта, образованието, професията, семейното положение, здравословното състояние, работното време на наказания, както и други обстоятелства, които са от значение за изпълнението на наказанието. 

Когато лицето откаже да изтърпи наказанието „безвъзмезден труд в полза на обществото", кметът на общината трябва незабавно да уведоми съдията, който го е наложил. 

Решението на районния съдия, с което се налага административно наказание, подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред съответния окръжен съд на касационните основания, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, е записано още в промените.

Когато наказанието е арест, лицето може да бъде задържано за срок до 24 часа за довеждането му пред окръжния съд. За обжалването се уведомяват съответният прокурор и свидетелите, присъствали при разглеждането на делото пред районния съд.

Oще: кмет  мвр  общество  община  парламент  работа  труд  хулигани 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани