Лицата над 16 години, извършили дребни хулигански прояви, ще бъдат наказвани вече, освен с глоба и престой в ареста, и с безвъзмезден труд в полза на обществото от 40 до 160 часа | webcafe.bg
newscafe

Хулиганчетата вече ще работят "на ползу роду"

Webcafe.bg
08.09.2011, 13:22 (обновена 08.09.2011, 14:34)
деца

Снимка: © Getty Images

И с труд ще се наказват вече хулиганските прояви...

Лицата над 16 години, които са извършили дребни хулигански прояви, ще бъдат наказвани със задържане до 15 денонощия в структурно звено на МВР, глоба от 100 до 500 лв. и безвъзмезден труд в полза на обществото от 40 до 160 часа.

Това реши парламентът при приемане на първо четене на промени в Указ 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство, съобщи БТА. За промените гласуваха 86 народни представители.

Наказанията, налагани от районните съдилища по Указа за борба с дребното хулиганство, издаден през далечната 1963 г., вече ще могат да се обжалват в 24-часов срок пред окръжните съдилища.

Причината за промените не идва на добра воля, а под натиска на две решения срещу България - от съда в Страсбург и от Конституционния съд.

Депутатите решиха безвъзмездният труд в полза на обществото да се изпълнява по указание на кмета на общината по постоянния или настоящия адрес на наказания.

Работата, която трябва да бъде извършена, редът и начинът за нейното извършване, се определят от кмета, като се взимат предвид възрастта, образованието, професията, семейното положение, здравословното състояние, работното време на наказания, както и други обстоятелства, които са от значение за изпълнението на наказанието. 

Когато лицето откаже да изтърпи наказанието „безвъзмезден труд в полза на обществото", кметът на общината трябва незабавно да уведоми съдията, който го е наложил. 

Решението на районния съдия, с което се налага административно наказание, подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред съответния окръжен съд на касационните основания, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, е записано още в промените.

Когато наказанието е арест, лицето може да бъде задържано за срок до 24 часа за довеждането му пред окръжния съд. За обжалването се уведомяват съответният прокурор и свидетелите, присъствали при разглеждането на делото пред районния съд.

Oще: кмет  мвр  общество  община  парламент  работа  труд  хулигани 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани