Още не сме размразили АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Още не сме размразили АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
27.09.2012, 10:35 (обновена 27.09.2012, 14:40)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Рано е да се говори за обрат по проекта за АЕЦ „Белене", тъй като инвеститорът не е запознал българската страна с условията на своята оферта. Това заяви в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той посочи, че за рестарт на строежа ще може да се говори само, ако американският консорциум "Глобъл пауър" се ангажира с това България да не дава държавни гаранции за проекта; всички разходи по "Белене" до момента бъдат възстановени и арбитражните плащания бъдат поети от инвеститора.

"България трябва да излезе най-малкото на нула при реализацията на "Белене", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Според него, ако проектът се случи на частен принцип, без държавни гаранции, той се превръща в една частна инвестиция в страната.

"Предишната концепция беше държавата да има 51% от централата, а някой друг да даде парите. Търсихме стратегически инвеститор, но тази концепция не проработи," коментира Добрев.

"Собствеността на консорциума може да се смени по време на изграждането на втората българска ядрена централа, но България може да договори опция за закупуване на дял от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен", обясни икономическият министър.

Добрев подчерта, че е важно да се знае кои са акционерите зад "Глобъл пауър консорциум" и дали те ще могат да направят и управляват необходимата инвестиция. "Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект, без да знаем кой стои зад този инвеститор," увери министърът и обеща, че нещата ще се случват на светло, а не както е ставало в миналото. Той допълни, че консорциумът води разговори за закупуването на "Белене" от миналата седмица.

Добрев обобщи накратко предложенията на американците към настоящия момент: "Глобъл пауър" са съгласни да поемат разходите на НЕК, преговорите с "Атомстройекспорт" за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции, готови са да поемат ядрения риск".

Енергийният министър посочи още, че евентуален рестарт на "Белене" би дал по-голяма свобода при избора на технология за изграждането на VII реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Добрев заяви, че до месец март ще е ясна съдбата на проекта.

Oще: аец белене  глобал пауър  делян добрев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани