Цацаров призна, че записите са автентични | webcafe.bg
newscafe

Цацаров призна, че записите са автентични

Webcafe.bg, по БГНЕС, „Дневник"
29.04.2013, 11:09 (обновена 29.04.2013, 16:31)
Сотир Цацаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Цацаров не се притеснява от факта, че Бойко Борисов си го е избрал за главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди автентичността на скандалните записи с разговори между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов.

„Аз не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали това, с което сме запознати са само детайли от разговора и прочие - това ще бъде изяснявано. Но мисля, че трудно може да се отрече, че такъв разговор е проведен", каза той.

От записите стана ясно, че Кокинов дава предварително резултатите от проверка на държавното обвинение в МВР и освен това тримата участници обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт.

"Това, което за мен бе най-неприятното и което за мен представлява най-голямото нарушение, е това, че всъщност се оказва, че г-н Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяването на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС, на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези резултати", заяви Цацаров.

„Искахме да имаме 100% увереност, че този запис не е резултат от законно използване на СРС - е, не е", добави главният прокурор.

Той не се притеснява от момента на записа, в който Кокинов казва на Борисов „Ти си го избра", имайки предвид Цацаров. "Ще ме притеснява, ако стоя на едно място и не правя нищо. Опитвам се да правя това, което длъжността ми изисква".

"Мисля, че и президентът беше повече от ясен. Той каза, че всичко това не трябва да се използва за пушилка. Е, това беше точната дума. Нямаме намерение да правим пушилка, ако правим нещо, ние трябва да го докараме до съд", заяви още Цацаров.

Очаква се днес Висшият съдебен съвет да се самосезира по случая. Председателят на комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" на ВСС Ясен Тодоров ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка.

Борисов, Кокинов и Найденов ще бъдат призовани по надлежния ред, когато се прецени, че трябва да се снемат обяснения от тях.

Сотир Цацаров обясни, че още от петък във ВКП има образувана проверка. Тя именно трябва да изясни дали има данни за престъпление против правосъдието и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще се изяснява дали е автентичен записът и кой е източникът му.

Цацаров съобщи и че тази сутрин Кокинов е подал оставка като магистрат. Той подаде молба за оттегляне от длъжността софийски градски прокурор още в петък.

Новата му оставка не може да бъде разгледана при положение, че има образувано дисциплинарно производство. Но няма никаква законова пречка за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор.

За да се образува дисциплинарно производство срещу Кокинов е необходимо поне петима членове на ВСС да се подпишат под предложение.

Впоследствие съветът трябва да го гласува и да избере дисциплинарен състав. Според официалната позиция на ВСС, срещу Кокинов ще бъде образувана само предварителна проверка, която евентуално ще завърши с предложение за образуване на дисциплинарно производство.

Но "Капитал" цитира членове на съвета, според които има предостатъчно данни срещу Кокинов и директно може да се образува дисциплинарно производство.

ВСС обаче няма насрочено заседание за тази седмица, защото четвъртък е почивен ден. Според източник на "Капитал" следващата седмица (в която понеделник е почивен ден) голяма част от членовете на съвета ще са в отпуска и едва ли ще има необходимия кворум за провеждане на заседание.

Затова „Дневник" предупреждава, че има съвсем реална вероятност Кокинов да остане на поста си до изборите и оставката му да бъде гласувана чак по-следващия четвъртък - 16 май.

Oще: борисов  всс  записи  кокинов  найденов  срс  цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 30.04.201316:02

Govedo13

Щацаров сере правилно, даже и да има газове или зловещ разстрой: стиска зъби и ни дума, ни вопъл, ни стон...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2013, 10:50

3 Владимир Даскалов | 30.04.201310:57

"Призна..."???
Ама сигурно ли е че е признал?
Щото ако си е признал, значи е виновен - иначе нямаше да си "признае"...
В този дух, едно предложение за заглавие:

"СТАНИШЕВ ПЪРВИ ПРИЗНА ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ПОДСЛУШВАНЕ"
"СЛЕД СТАНИШЕВ И ЦАЦАРОВ ПРИЗНА ЧЕ Е ИМАЛО ПОДСЛУШВАНЕ"

Ами признайте си и вие, дето измисляте заглавията - за каквото и да е! Все ще има за какво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 30.04.201301:23

Да а на сутринта ще ни е изпотена възглавницата.
Нали Царцаров ако играе срещу ръката която го храни и той ще се озове обвиняем за нещо?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 30.04.201300:30

Ще бъде голям майтап, ако Цацаров наистина си изпълнява длъжността и покрай налагането на законност да натрие дългия нос на лъжеца Цветанов. Много пъти съм казвал - именно Цветанов е най-голямото проклятие, което ни сполетя, неговите действия се фокусираха от присъствието на Борисов, но именно той избра да пропагандира законност чрез беззакония и това трябва да се накаже много сурово. Ако Цацаров го направи ще се запише в историята и то може би не само българската. Свикнали сме обаче, че в България много рядко нещо е това, което изглежда - да видим!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани