Българските младежи - най-привързани и най-непредпазливи в Интернет | webcafe.bg
newscafe

Българските младежи - най-непорочни в Интернет

Webcafe.bg
25.10.2010, 10:47 (обновена 25.10.2010, 13:00)
компютър

Снимка: © Getty Images

Най-малко тийнейджъри ползват ежедневно интернет в Турция - само 31% от всички анкетирани.

България е на първо място в Европа по популярност на интернет сред тийнейдджърите. Това показват резултатите от проучване сред 23 000 европейци от 25 страни на континента, проведено от London School of Economics и с подкрепата на Европейския съюз.

Резултатите показват, че 83% от българите на възраст между 9 и 16 години ползват интернет всеки ден или почти всеки ден. В това отношение България дели първото място с Швеция.

Само 16% от българските младежи посочват, че ползват интернет един или два пъти седмично.

5% от българските тийнейджъри сигнализират, че са станали жертва на интернет - заразили са се с компютърен вирус, общували са със съмнителни и смущаващи хора или са попаднали на шокираща информация, снимки или видеоклипове.

Само 38% от българските младежи смятат, че мрежата може да е източник на проблеми и рискове. В останалите страни децата са по-предпазливи спрямо интернет. В Дания и Испания например над 90% от тях осъзнават за опасностите в мрежата.

В доклада е отбелязан и фактът, че едно от всеки пет български деца e попадало на снимки или клипове със сексуално съдържание, но това е смутило едва една пета от тях.

В Ирландия само едно от всеки 10 деца e попадало на подобно съдържание - от тях повече от половината съобщават, че са изпитали неприятни емоции от видяното.

Най-малко тийнейджъри ползват ежедневно интернет в Турция - само 31% от всички анкетирани.

Oще: европа  интернет  тийнейджъри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани