Цветанов извършил престъпление по БГ Уотъргейт | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата издърпа Цветанов за ушите

Webcafe.bg
30.04.2013, 16:18 (обновена 30.04.2013, 20:24)
Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

СГП ще повдигне обвинение на Цветан Цветанов след изборите

Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконно подслушване. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура (СГП), като от обвинението посочиха, че са събрали достатъчно доказателства срещу бившия силов министър. Въпреки това, евентуалното обвинение срещу Цветанов ще трябва да почака до изборите.

В случай че Цветанов стане депутат, както се очертава, то тогава главният прокурор може да поиска сваляне на имунитета му. Другият вариант е самият обвиняем да направи това, излизайки от предизборната надпревара, каквото намерение Цветанов няма. В Изборния кодекс не е разписано как се процедира с кандидат-депутати, срещу които е повдигнато обвинение в хода на кампанията.

СГП днес спря наказателното производство по делото, образувано и водено срещу бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу служителя Радко Димитров.

Шефовете бяха подведени под отговорност затова, че не са изпълнили задълженията си по служба и от това са настъпили тежки последици. Димитров бе обвинен в опит да заблуди съдебната власт чрез унищожаване на запис.

Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов. В качеството си на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления, смятат от СГП.

Обвинение срещу Цветанов в момента не може да бъде повдигнато, тъй като ексминистърът е кандидат за народен представител и притежава имунитет. "В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител", пишат от прокуратурата.

След обявяване на резултатите от вота на 12 май, държавното обвинение ще прецени дали Цветан Цветанов все още има имунитет, или главният прокурор Сотир Цацаров ще трябва да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

На 15 април пред журналисти в Елин Пелин Цветанов пак каза: "Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-2013 г. е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегля от политиката, и ще си понеса наказателната отговорност".

Според чл.387 ал.2 "който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.

Цветанов е обвинен по този член, както и по чл.285 от НК.

По-късно във Варна той заяви, че не е запознат "с решението на компетентните органи" и ще чака да се запознае с него. Това е доста дълго производство, предполагам, което е образувано", коментира само Цветанов. Той не отговори на въпрос дали ще се откаже от имунитета си.

Предисторията

На 28 март лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че има данни за нерегламентирано подслушване на политици и бизнесмени, извършвано от МВР. Прокуратурата провери сигнала и на 15 април излезе със заключението, че наистина в звеното за подслушване има допуснати редица нарушения, които позволяват злоупотреби. Беше открито още, че служител на ведомството е трил информация от специализираното оборудване преди провеждането на проверката. В резултат на него и трима поредни шефове на звеното бяха повдигнати обвинения.

Междувременно, ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров (известен като Емо Ротманса заради интересите си в цигарения бизнес - бел.ред) нападна Цветан Цветанов като заяви, че е крайно време „България да се проветри от милиционерския ботуш". Той загатна и за „структура за мокри поръчки в МВР". Неговият приятел и бивш земеделски министър Мирослав Найденов хвърли бомбата на 25 април, когато обяви, че той и колегите му в кабинета са били държани под контрол от Цветанов чрез подслушване.

Само ден по-късно се появиха и записи с участието на Найденов, експремиера Борисов и градския прокурор Николай Кокинов. В тях тримата цветисто коментират различни събития, както и развоя на делото срещу бившия земеделски министър, обвинен в подкуп, принуда и злоупотреба със служебно положение. Още същия ден Николай Кокинов подаде оставка.

Oще: обвинение  подслушване  сгп  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани