Безработицата в България наближи 12 процента | webcafe.bg
newscafe

Безработицата в България наближи 12 процента

Webcafe.bg
01.10.2011, 12:37 (обновена 01.10.2011, 15:59)
Момиче и момче в Борисовата градина

Снимка: © Стоян Георгиев

Над една пета от безработните в България са млади хора до 29 години

България е сред страните-членки на ЕС, при която се наблюдава най-голямо повишение на безработицата - 11.7%. Безработните през второто тримесечие у нас са 369 800, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение със същото тримесечие на 2010 г. броят на безработните се увеличава с 27 600, а коефициентът на безработица - с 1.2 пункта.

Броят на безработните се увеличава с 27 600 души в сравнение със същото тримесечие на м.г.

Според анкетите на националната статистика през септември тази година 8% от мениджърите на промишлени предприятия посочват недостига на работна сила като фактор, затрудняващ дейността им.

Според социалния министър Тотю Младенов обаче безработицата у нас е около 9.5%, а разминаванията с изследването на НСИ се дължи на различни методики.

22 на сто от младите българи до 29 години са без работа. Става въпрос за повече от 60 000 души, показва сочи статистиката на социалното министерство. Тя включва всички хора под 29-годишна възраст, които са регистрирани в бюрото по труда като безработни, което означава, че реалният им брой е по-висок.

Държавата се кани да отдели 35 милиона лева по Оперативна програма "Човешки ресурси", за да помогне на младите да намерят своята първа работа.

В началото на октомври в държавната администрация и в общините ще бъдат назначени 1300 младежи по програма "Старт в кариерата".

До края на на тази година се предвижда модел за средносрочно прогнозиране на пазара на труда в страната. Неговата цел е да се намери отговор от какви специалисти има нужда бизнесът в България и образованието да се насочи тъкмо към тези нужди.

На интервю за работа в Брюксел

Междувременно на 1 октомври в Брюксел хиляди хора, основно младежи, се възползваха от възможността да открият потенциалните си нови работодатели в ЕС в инициатива, чийто домакин бе Европейската комисия. 

В седалището на комисията в сградата "Барлемон" в Брюксел търсещите работа имаха възможността, след чакане на дълги опашки, да застанат лице в лице с представители на 50 големи европейски търговски дружества, както и на 30 институции, които набират работна ръка. 

Инициативата "Ден на заетостта" се организира за пета година, като обхваща всички страни в ЕС през септември и октомври.

В ЕС безработните младежи са около 20 процента. Общо пет милиона млади европейци под 25-годишна възраст нямат работа. 

Търсещите работа разполагат с възможността да заемат някое от 1.2 милиона свободни работни места, предлагани чрез мрежата Eures.

България е представена в инициативата с щанд на националния филиал на общоевропейската мрежа Eures и със специалист от Агенцията по заетостта. Това, което предлагаме, е работа в сферата на информационните технологии, или кол центрове, но интересът към щанда ни не е особено голям.

Миналата година в резултат на инициативата в Брюксел са били осъществени 1000 директни интервюта с работодатели. До тази фаза достигат само онези, които получат одобрение след първоначалния разговор с представителите на определен работодател.

По данни на комисията, 86% от работодателите оценяват инициативата като полезна, а над 90 на сто от тях оценяват кандидатите за работа като качествени.

В ЕС леко намаляват безработните

Безработицата в Европейския съюз е 9.5% през август спрямо 9.6% през същия месец на миналата година, показват данни на Евростат (европейската статистическа служба).

Най-голямо увеличение на годишна основа е отчетено в Гърция, където регистрираните безработни са 16.7% - увеличение с 4.6 на сто от населението, неотклонно следвана от България, където скокът е от 10.2 на 11.7%. Естония пък е начело на страните с най-голям спад на безработицата на годишна база, като тя е достигнала 12.8%.

Най-ниска безработица през второто тримесечие на тази година е регистрирана в Австрия, където тя е 3.7% или на практика всеки, който иска да работи, е нает.

Спрямо миналата година безработицата е намаляла в 16 европейски държави, като най-значително е понижението в прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония.

Oще: 29 г.  безработица  българия  евростат  ес  младежи  нси  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2010, 00:06

2 Мирослав Чернев | 02.10.201122:42

При предишния кабинет, всичкото овца беше накарано в кошарата. И изправено пред яслата. Сегашния кабинет се опитва да върне поне малко от нормалната за едно демократично общество свободна инициатива на предприемачите. Нормално е махалото да се залюлее в обратна посока и една част от тях да попаднат в така наречения сив сектор. Познавам хора пенсионери, които за да връзват двата края работят на две места. Сигурно и вие. Само при българите я има максимата залудо работи, залудо не стой. Що тогава дъвчете някакви проблеми, дето ги има само в дебелите ви тикви. Що например не кажете нещо за производителността на труда. И как да я увеличим, щото ако я намалим още малко можем да докараме недостиг на работна ръка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 01.10.201113:06

Безработица от 12% е тежък удар срещу държава,която до преди 20 години не познава такова явление.Но днес може да не се тревожим,защото практически всички граждани за европейско развитие са на държавна работа.А останалите без работа са обикновенни боклуци.
   

оценка

+0 -0