Експерти подвели Борисов за цената на АЕЦ "Белене"? | webcafe.bg
newscafe

Експерти подвели Борисов за цената на АЕЦ "Белене"?

Webcafe.bg
12.06.2010, 14:24 (обновена 14.06.2010, 17:55)
АЕЦ

Ще поникне ли нов мирен атом в Белене и колко точно милиарда лева трябва да засеем в земята за целта?

Смутен съм от реакцията на премиера вчера и числата, които бяха посочени, АЕЦ "Белене" няма да струва около 8 млрд. евро, а значително по-малко - около 5.5 млрд. евро, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, цитиран по БГНЕС.

Очевидно експертите, на които вярва или ползва, са го подвели, каза той на кръгла маса "България и Европа: нашата енергийна сигурност", в която участва зам. министърът на външните работи Марин Райков, посланиците на Хърватия и Кипър у нас, наши евродепутати, представители на изпълнителната власт и експерти. Докладът на проф. Тасев е на тема „Икономически аспекти на проекта АЕЦ Белене".

"Не знам какво има в правителствената кухня, но така получаваме много противоречиви сигнали. Смятам, че в цената на централата неправомерно са включени лихвите в бюджета за строителството й.

В моята презентация съм посочил как ще изглежда в ценово отношение токът, който ще произвежда турската атомна централа, която съседите ни имат намерение да изграждат, а стойността на ядреното съоръжение ще е 2.5 пъти по-високо, отколкото на нашата", съобщи експертът.

Инвестиционните разходи там са около 2,2 пъти по-високи за единица ядрена мощност, а причината за това е конюнктурата, обясни проф. Тасев. България успя за Белене да хване последния влак при ниските ценови нива от гледна точка на инвестиционните разходи, а сега конюнктурата показва, че Европа ще има нужда през следващите години до 2050 г. от 250 гигавата ядрена мощност, което преизчислено през френските реактори от 1600 мегавата представлява около 170 нови реактора, каза той.

България има необходимост от АЕЦ "Белене" чисто пазарно, смята професорът. "Ще докажа, че тази централа в бъдеще ще бъде достатъчно добре експонирана пазарно, защото в региона имаме уникалната възможност да балансираме товарите на ядрената централа с водната енергия.

Т.е. да построим помпено-акумулиращи станции, Гърция няма тази възможност, Турция - също, което означава, че икономическите параметри на бъдещата централа ще бъдат по-добри, в резултат на което ще има по-ниска цена на електроенергията", убеден е той.

За покриването за нашите нужди АЕЦ "Белене" не е необходима, но никога оптимално планиране в енергетиката не се прави в национален, а в регионален аспект, поясни проф. Тасев.

Oще: аец белене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани