Поне една осма от лекарите ни се готвят за чужбина | webcafe.bg
newscafe

Поне една осма от лекарите ни се готвят за чужбина

Webcafe.bg
15.03.2012, 14:08 (обновена 15.03.2012, 14:48)
лекари

Снимка: © Getty Images

Все повече и повече са лекарите, които заминават - и да готови за заминат, в чужбина

От 35 000 работещи в здравната система у нас между 4000 и 5000 лекари обмислят сериозно възможността да се развиват професионално в чужбина. Това сочат предварителните резултати от изследване на www.healthgrouper.com за удовлетвореността на лекарите от работата им.

Всеки втори (47%) от всички анкетирани лекари отговаря, че е готов да промени работното си място. От медиците, готови на промени, 78.6% обмислят да заминат в чужбина. Едва 16.5% искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор. Около 5% от тях дори обмислят възможността да променят професията си.

90% от лекарите са недоволни от реформите в здравеопазването, а 44% от тях не биха препоръчали професията си на по-младите си колеги.

Характерният профил на лекар, желаещ да замине в чужбина, е мъж или жена
на възраст между 36-45 години, със завършена специализация, трудов стаж от поне 10-
15 години, практикуващ в държавна болница, недоволен от ниската си заплата,
липсата на ясно определени работни правила и е без авторитет в обществото.

В по-голям брой от коментарите, лекарите посочват, че биха останали в България, ако се определят ясно правилата на работа и политиката на Министерството на здравеопазване.

На база анализа на данните, се обособяват 5 основни групи проблеми, които определят причините за недоволството на лекарите от работата в България: ниските заплати и начина на финансиране от страна на НЗОК; многото и сложни административни процедури; неясните и частични реформи, липса на визия за развитие на здравната система; отношението на обществото и медиите към лекарите; корупцията в здравеопазването.

В проучването са участвали общо 255 лекари от 55 населени места в България, представители на 54 различни медицински специалности.

Oще: българия  лекари  проучване  професия  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани