ВСС не чака Кокинов, готви му проверка | webcafe.bg
newscafe

Дисциплинарка за Николай Кокинов

Webcafe.bg
13.05.2013, 15:35 (обновена 13.05.2013, 15:46)
николай кокинов, прокуро

Снимка: © Sofia Photo Agency

Николай Кокинов поиска отлагане на своето изслушване, но Етичната комисия няма намерение да го чака

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет единодушно реши да внесе предложение за дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София, съобщи "Правен свят".

То ще е за нарушения на Етичния кодекс на магистратите, проявени в скандалния разговор в Банкя с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Запис от срещата изтече в края на април. От него се разбира, че Борисов и Кокинов се опитват да спасят от съдебно преследване Найденов, обвинен в злоупотреби. Освен това, обвинителят дава на бившия премиер папки с необявени заключения от прокурорски проверки. Тримата участници в разговора през цялото време цветисто коментират други лица и събития от публичното пространство. Още в деня на публикацията Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор и магистрат.

Днес Кокинов трябваше да бъде изслушван в Етичната комисия, но още на 10 май упълномощената от него адв. Петя Милкова изпрати писмо с искане за отлагане. Бившият прокурор поискал отсрочка, защото в момента е проверяван от ВКП, а освен това има и дисциплинарно производство за нарушения при случайното разпределение на дела.

"В негов интерес е да се яви на изслушване, за да чуем и неговата версия. Но при това положение решихме да не се съобразим с молбата му и да не отлагаме изслушването", коментира шефът на комисията Ясен Тодоров, който поясни, че нарушенията по случайното разпределение и скандала в Банкя нямат общо и няма причина да се чака приключване на първия казус.

В проектопредложението на съдебните кадровици се посочват четири извършени от Кокинов нарушения на Етичния кодекс. Ясен Тодоров отказа да ги посочи конкретно нарушения, но сподели какво намира за притеснително в случая - самият факт, че такава среща се е осъществила и то в дома на Борисов в Банкя, темата на част от разговора - висящо наказателно производство, както и участието на обвиняемото лице в разговора по неговото дело.

Решението за дисциплинарката се базира само на фактите по случая, които до този момент са били съобщени от главния прокурор Сотир Цацаров. Комисията е поискала материалите от Върховната касационна прокуратура, но са получили отказ, тъй като проверката по СРС-скандала в Банкя все още продължава.

Oще: всс  дисциплинарно производство  етична комисия  николай кокинов  срс  ясен тодоров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани