Стойнев кани експерти от ЕК заради проблемите с "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Стойнев кани експерти от ЕК заради "Южен поток"

Webcafe.bg
03.06.2014, 13:57 (обновена 03.06.2014, 16:43)
стойнев

Драгомир Стойнев обвини правителството на ГЕРБ за проблемите с процедурата за изпълнител

Министерството на икономиката и енергетиката потвърди, че срещу България тече наказателна процедура заради „Южен поток", но според министър Драгомир Стойнев това няма да доведе до санкции към страната.

Той подчерта пред журналисти, че европейските партньори са в течение с работата по проекта за газопровода, а тази наказателна процедура не се различава по нищо от другите наказателни процедури срещу страната до момента.

Процедурата е заради избора на изпълнител за българската част на проекта със съмнения и за други нарушения. Избрана е руската "Стройтрансгаз консорциум", в която мажоритарен собственик е Генадий Тимченко. Той е един от руснаците в забранителния списък на Европейския съюз заради Украйна, а това, че именно той ще строи газопровода, стана ясно още преди края на процедурата по избор.

"Южен поток" да не бъде заложник

„Водим много добър диалог с ЕК, на 13 юни, съм поканил експертите на ЕК, те трябва да дойдат в България относно противоречията, които има за изграждането на морската част", каза Стойнев и призова и депутати от опозицията да присъстват, защото не са предоставили никакви предложения между първо и второ четене.

Според Стойнев „Южен поток" не трябва да се използва като заложник за бъдещите отношения и на конфликта между Украйна и Русия.

„Ако след 9 юни не се постигне споразумение между Украйна и Русия и се пристъпи към евентуално спиране на природния газ, може би ще трябва да попитаме ЕК - ние какво да правим. До крайното решение има месец, задачата ни с ЕК е да предоставим цялата информация. Писмото ще се представи и на медиите, няма какво да се крие. Всичко е въпрос на разговори", каза още Стойнев.

Виновни са предишните

Той отново подчерта, че проектът за газопровода не е български, а европейски. „Не вярвам да има санкции - с ЕК трябва да намерим най-правилното решение, ако има нарушения те ще бъдат отстранени. Тази истерия, че нещо страшно е станало, е въпрос на време и диалог с ЕК да намерим правилното решение", каза още Стойнев. Той заяви, че две наказателни процедури срещу България са прекратени, откакто той е поел поста на министър.

Стойнев хвърли вина за провеждането на процедурата по избор на изпълнител върху предишното правителство. Той е поискал информация от БЕХ и проектната компания, направила търга.

„Попитах ги, може би има възражения защо не е направен ЗОП, а е направен търг? Те ми казаха „г-н министър ние следваме процедурата на предишното правителство". От 2010 г. има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз и това са го писали управлението на ГЕРБ", заяви министърът.

Европейски тревоги

Междувременно Европейската комисия отново настоя за спиране на "Южен поток". Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви на пресконференция, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания.

"Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток - България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение", каза и Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Oще: газ  газопровод  генадий тимченко  драгомир стойнев  европа  европейска комисия  ек  енергетика  наказателна процедура  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.12.2013, 15:34

1 megatod | 03.06.201414:41

МАДУРКО..... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани